Armando muuttaa Suomeen, Lector Kustannus 2019

Maradonan sukulaispoika

Armando on pelimies

Mika Keränen: Armando muuttaa Suomeen, Lector Kustannus 2019

Armando putkahtaa suomalaisten koululaisten keskuuteen yllättäen. Pahat puheet alkavat. Tyttöjen vihapuheet ovat kaikkein pahimpia, mutta eivät pojat jää huonommiksi.

Kunnes…

Eihän se ole helppo tulla Argentiinan vaikeista oloista Suomen kaltaiseen sivistysvaltioon. Koululaiset osaavat olla raakoja.

Armando haluaisi näyttää taitojaan jalismatsissa. Hänen sukulaisensa kun sattuu olemaan itse Maradona. Maradonaakin oli kiusattu pienenä. Tosi lyhyt lapsi ja muitakin vaikeuksia löytyi. Mutta niinpä ponnahti Argentiinan poika jalishistorian kultaisille lehdille.

Armandolla on myös geeneissä pelitaito. Mutta ensin pitää näyttää kavereille, että hänellä on jotakin annettavaa heille.

Pojalle ei syötetä palloa, vaikka hän on vapaassa paikassa. Joutavana pidetään pikisilmää. Tytöt sanovat, että he pelkäävät poikaa, jonka mustat silmät ovat kuin kuopat. Sehän viiltää pahasti.

Sitten tulee SE matsi. Armando nappaa taklaamalla pallon omalta saamattomalta pelaajalta. Pujottelee, peippailee, käyttää pelikengän pohjaa harhautukseen ja on kohta kaksistaan maalivahdin kanssa. Ja längistä sisään.

Loppu on suoranaista ruusuilla tanssimista. Kaikki haluavat moisen taiturin joukkueeseensa. Armandon isän kituva tanssikoulukin alkaa täyttyä halukkaista tanssijoista.

Että mitä? Todellinen aarre tämä kirja on jalisurasta unelmoiville pojankoltiaisille. Aina ei homma ole kuitenkaan yhtä pliisua kuin Armandolla. Nykynuoret tarvitsevat helppolukuista kirjaa, isoa fonttia ja ilmavaa taittoa. Niitä avuja teoksesta löytyy. Suosittelen vaikka lahjaksi ja tietysti koulujen kirjastoihin ja jalisporukoille vaikkapa henkiseen valmennukseen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen