Arto Pietilä: Masa Niemi, Pätkä, Kustannus HD

Masa oli luonnonlahjakkuus

Pekka ja Pätkä – huumori puri kansaan

Arto Pietilä: Masa Niemi,Pätkä, Kustannus HD, 2003

Sehän on silleen, että jotkus osaavat huumorihomman ja jotkut ovat ö-sarjaa koko ikänsä. Masa Niemi oli excellent – ++ mies, ainakin minun mielestäni. Olihan niitä viime vuosisadan puolivälissä muitakin mestareita, kuten Aku Korhonen, Siiri Angerkoski, Hannes Häyrinen ja Kalle Viherpuu, vain muutaman mainitakseni.

No tämän kirjallisen monumentin on saanut Masa, ja ihan aiheesta. Hän oli jo lapsuusvuosinaan pelle ja kun lapset pyysivät äitiään katsomaan Chaplinin elokuvaa, niin äiti tokaisi kuivakkaalla huumorillaan:

– Minulla on jo lauma chaplineita, se riittää.

Sehän alkoi silleen, että Masa ja Esa Pakarinen otettiin pääosiin Lentävä kalakukko – elokuvaan. Ja siitäpä ponnahti esille rillumarei-huuma, kansan iloksi ja kriitikoiden kauhuksi.

Itse asiassa noita wanhoja mustavalkoisia katselee paljon mieluummin kuin nykyajan saippuasarjoja. Masa Niemen yhteydessä puhutaan usein klovnin kyyneleistä. Ei ollut homma aina mieluista. Toinen koomikko, Simo Salminenkin on todennut, että miksi minun pitää olla aina se, joka saa täytekakun naamaansa.

Mutta asiaan. Lueskelin kirjaa ihan huuli pyöreänä. Monien anekdoottien elävöittämä teksti on herkkupala nykyisille eläkeikäisille. Mutta sivujuonteena kulkee murhe. Masan ja Esan välillekin tulivat kylmät henkäykset, kun Masa kuuli, tai oletti, Esan sopineen paremmista palkkaeduista itselleen.

Mainio kirja ja vielä fontiltaankin niin kiva, että ei tarvinnut tiirata + – laseilla. Runsaasta kuva-annistakin erityisplussat.

Arto Pietilä tunnetaan omasta kustantamostaan ja lukuisista kelpo kirjoistaan. Nykyään ovat kirjailijalla nousseet esille dekkarintekijän taidot. Monilahjakkuus siis, joka vaihtaa genreä sutjakasti. Tämä Pätkä – kirja oli miun maun mukaan ja kirjoittajan oli onnistunut haalia ihan tuoretta materiaalia nautiskeltavaksi.

Että asiahan ei minulle kuulu, mutta Pätkä on kirjallisen muistomerkkinsä ansainnut. Jospa Pietilä tarttuu tunnetulla taidollaan moniin muihin viime vuosisadan puolenvälin suosikkeihin. Varmaan suuret ikäluokat muodostaisivat lukijoina messevän kohderyhmän.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen