Arto Teronen & Jouko Vuolle: Urheilun alkuja ja loppuja, Kirjapaja Kustannus 2022

Urheilijoiden elämäntarinat

Matti Keinosesta Kalevi Oikaraiseen

Arto Teronen & Jouko Vuolle: Urheilun alkuja ja loppuja, Kirjapaja Kustannus 2022

Matti ”mölli” Keinonen muistuu mieleen velikultana, joka kieputti venäläisiä loppumattomiin, kunnes antoi joukkuetoverille ratkaisevan syötön kulmasta.

Mutta menestyksellä on näissä kirjoissa tapana päätyä hautakiven ääreen ja muisteloihin:

…”Jussin mukaan isälle piti sen kymmenen kertaa kertoa, että Lukko voitti taas. Mölli osasi kuitenkin aina huumorilla ihmetellä: – Miten ne mahtoivat ilman minua pärjätä.”…

Kalevi Oikkaraisen ihmetemppu hiihdon kuninkuusmatkalla MM- kisoissa jäi jokaisen suomalaisen mieleen. Paavo Noponen muisti ylistää Kuusamon metsien miestä jopa hengästymiseen asti. Itse Kalevikin kyllästyi moisiin vuolaisiin kehuihin.

Moottorisahapalkinnot kansallisissa kisoissa vaihtuivat MM- kirojen podiumin keskipaikalla tömäkämpiin palkintoihin.

Mutta Noposelle taisi tulla vähitellen fudut moisen yliampumisen takia.

Kun keihäslegenda Jorma Kinnuselta kysyttiin, että onko mennyt yhtään päivää ilman keihäänheittoa, Jorma tuumi, että kun hän oli kokoamassa elementtitaloja Saudi-Arabiassa, niin sielläkin piti viskata keppiä hiekka-alustalta.

Tykkäsin kirjan annista. Jos urheilija, josta kerrotaan, on vähemmn kuuluisa, niin tarinat ovat eloisia ja lukemaan koukuttavia!

Kirjan tekijät ovat julkaisseet tekstejän Ylen kautta ja ovat innostuneet tekemään teoksen myös taiteilijoiden elämäntarinoista.

Joskus on kuningas alkoholi astunut urheilijahuipun elämään, kuten rallihirmu Hannu Mikkolalla. Joskus muut huolet, kuten terveyskrempat ovat ottaeet niskalenkin urheilijasta. Näistä kaikista punoutuu ystävien ja suvun kertomana mielenkiintoista luettavaa. Toki kirjalliset lähteetkin on kaivettu esille.

Hyvä ja luettava kirja.

Excellent

Jouko Varonen

SARV:n jäsen