Arttu Wiskari, Tarinoita arjen sankareista. 2 CD, Valitut Palat 2018

Mökkitiestä Tuntemattomaan potilaaseen

Yliveto Arttu Wiskari

Arttu Wiskari: Tarinoita arjen sankareista, 2 CD, Valitut palat 2018

Se oli vuotta 2011 kun Wiskarin Mökkitie – kesähittiä soitettiin yhtenään radiossa ja muissa viestimissä. Laulu kertoi haikean tarinan pienestä pojasta joka halusi ajaa autoa mökkitiellä , kun isä oli vieressä neuvomassa. No juttu ei päättynyt kovin onnellisesti, mutta laulu kirjoitettiin syvälle suomalaisten sydämiin.

Tällä tavalla suomalainen iskelmä- ja popmusiikki toimii nykyään. Laulun lisäksi nimittäin on kaupan  koko laulaja persoonallisuuksineen ja äänineen. Sitten kun hitti on saatu rustattua, on keikkabuumi varmistettu hamaan vanhuuden päiviin.

Lopullinen niitti Wiskarin kiintotähden asemaan oli laulu Tuntematon potilas. Laulu kertoi muistisairaan papan tarinan ja kosketti suurta osaa suomalaisista. Keikkapaikat täyttyivät kerta toisensa jälkeen.

Wiskari puursi ihan tavallisia töitä, ennen laulajan menestystään. Hän oli rautakaupan myyjä. Vastaavia tuhkimotarinoita löytyy vaikka millä mitalla. Souvarien laulusolisti painoi tavallista duunia Ruotsissa, mutta huomasi onneksi markkinaraon musiikilleen Suomessa. Antti Tuisku on ollut kaupan kassa. Mutta kun saa hittilaulun, niin kylläpä kuuluisuus saa ruman ankanpojan muuttumaan joutseneksi.

Wiskari on tietysti ottanut vauhtia uralleen myös Vain elämää – ohjelmasta, joka tekee vaikka unohtumassa olevista laulajista taas kansan rakastamia.

Wiskariltakin on putkahdellut levytyksiä mukavasti, kun laulut alkoivat myydä. Hänen tarinansa ovat lähellä Suomen kansaa ja tavallista arkipuurtajaa. Repertuaarista on tässä boxissa mukana mm. Kuningaslohi, Suihkuverhorengasedustaja, Ystävän remppa, Sadun alkkarit, Työmiehen lauantai, Kun me diskossa suudeltiin, Naapurini Kaj Mulqvist, Pistokeikka Kalajoelle, Jarin mummo, Rautakauppias, Ikuisesti kahdestaan ja mitä niitä onkaan.

Mahtava kavalkadi suomalaisia tarinoita esitettynä tosi persoonallisella äänellä ja fraseerauksella. Nautin suuresti tästä koosteesta!

Jouko Varonen