Arvausleikki, Kisakuumetta, Sanoma Media Finland

Luukkukirja ja ponien kisat

Kivoja kirjoja pienimmille

Disney: Arvausleikki, Sanoma Media Finland 2018

My little Pony, Kisakuumetta, Sanoma Media Finland 2018

Arvausleikki on vanha kunnon luukkukirja, jossa etsitään kadonnutta henkilöä. Mukana ovat mm. Lumikki ja Seitsemän kääpiötä, Peter Pan, Heli-keiju, Leijonakuningas jne.

Pienimmille sopii tällainen ”kertakäyttökirja” hyvin, sillä usein he haluavat pureskella kirjansa paksuja sivuja. Luukkujen huono puoli on tietysti se, että ne eivät lopulta sulkeudu kokonaan ja yllätys vähän väljähtyy.

Kisakuumetta vie taas lukijan ponien maailmaan. Equesteriassa on luvassa suuret kisat, joihin ponijoukkueet valmistautuvat huolella. Kuten suureen tapahtumaan, jossa joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan kuuluu, on mukana myös draamaa. Ystävyys ja reiluus kuitenkin voittaa niin kuin odottaa sopii.

Disneyn uustuotannossa on monia hyviä oivalluksia, niin kuin nämä ponit, joilla on omat erityistaitonsa. Jotkut osaavat lentää ja toisilla on muita ominaisuuksia. Lopulta Equesteriassa selviää kuka on paras, ja siinäkään ei esityksen loisteliaisuus ratkaise vaan yhteishenki ja vanha hyvä viisaus: ”Kaveria ei jätetä!”

Spike pääsee sytyttämään kisasoihtua, koska hän osaa syöstä tulta. Hän tarvitsee kuitenkin taikuriponin apua. Onneksi yleisö ei huomaa, ja juhlii Spikeä sankarina. Kun totuus kerrotaan Spikelle, on seurauksena alakulo. Mutta loppuhuipennuksena on vielä ilotulitus ja Spike on saanut ystävien tuella ladattua henkiset voimavaransa. Hän sytyttää tulellaan kaikki raketit yhtä aikaa ja yleisö hurraa sankarilleen.

Kirjoissa riittää ajateltavaa, joskin tämä luukkukirja perustuu vähän hoksottimien käyttöön ja Disney- henkilöhahmojen  ja -tarinoiden tuntemukseen.

Jouko Varonen