Arvo Salo, Sanamaagikko, Reuna-kustannus

Mies monena

Arvo Salon kirjava elämä

Riikka Ylitalo: Sanamaagikko, Arvo Salon koetut vaiheet, Reuna kustannus

Arvo Salo ( 1932 – 2011) toimi monenmoisissa tehtävissä, valtakunnan huipulla tietysti. Kansanedustaja, kulttuuriministeri, taiteilijaprofessori, päätoimittaja Ylioppilaslehdessä, jne…

Lapualaisoopperan moni muistaa, mutta sitäpä ei ehkä muista että Salo sai oikeusjutun tekijänoikeuslain rikkomisesta tämän tunnetuimman näytelmänsä tekstin johdosta. Eino Leino – palkinto napsahti, sekä paljon ylistystä ja kiitosta, joskin hänen suhteensa kansa jakaantui kahtia, wanhaa fraasia lainatakseni.

Sanaseppona tunnettu Salo oli mukana monessa poliittisessa pelissä ja aina hänen kantansa yleensä voitti. Kirjassa vilahtelee tuttuja nimiä niin kirjallisuudesta kuin politiikasta. SDP:n pitkäaikainen puheenjohtaja Lipponen suitsuttaa:

…” Salo oli 1960-luvun suuri intellektuelli…Saloa ei edelleenkään voittanut kukaan nopeudessa tai repliikkien osuvuudessa…hänellä oli luontainen, aristokraattinen itsetunto, hänellä oli voimaa valaa nuorempiin sosiaalidemokraatteihin voitontahtoa”…

Riikka Ylitalon perspektiivi tässä teoksessa on osin spekulatiivinen. Se ei kuitenkaan estä häntä virittelemästä joskus anekdooteilla. Niinpä minäkin lueskelin kirjaa aivan mieluusti.

Joku tietysti väitti, että Lapualaisooppera oli vanhojen haavojen repimistä, mutta samaan hengenvetoon arvostetut henkilöt mainitsivat, että se avaa aivan uuden näkökulman näihin tapahtumiin, jotka karvastelevat vieläkin useiden mielissä.

Että mitä. Asiantuntemuksella kirjoitettu kirja, jossa kulturellit aiheet nivoutuvat politiikkaan ja poliittisiin peleihin. Salo oli henkilö, jota oli vaikea saada puhutuksi pussiin mielipiteistään. Verbaalit taidot olivat miehellä huikeat.

Kirjan analyysi avautuu mainiosti moneen suuntaan. Kirjallinen tuotanto ja teosten vastaanotto ottaa myös osansa kokonaisuudesta. Siitähän kirjallisuuskriitikko ja kirjailija tykkäsi. Tietysti jutussa on mukana spekulatiivista pieteettiä, joka vähän tökkää rouheamman elämänkerran ystäviin.

Nostanpa hattua eräälle viimeisimmistä dinosauruksista. Salomaista intensiteettiä, rohkeutta ja luovuutta jälkipolvikin tarvitsisi niin politiikassa kuin kirjallisuudessa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen