Asko Sole: Tutkinnassa rikos, Into Kustannus

Rötöstelyjä ja pahiksia

Murhaajista naisten naurattajiin

Asko Sole: Tutkinnassa rikos, Murhaajia, huijareita, ja väärin tuomittuja historian hämäristä, Into Kustannus 2022

 

Kuopiossa alettiin kuristaa tyttösiä kuristamalla nailonsukilla. 15 vuotta kuritushuonetta rapsahti parturioppilaalle täyttä ymmärrystä vailla olevana.

Bobrikovin murhaaja sovitti itse tekonsa, mutta jäi Suomen kansan mieliin sankarina.

Pohjois-Pohjanmaalla Tapahtui Suomen ensimmäinen joukkomurha. Mies yritti tunkeutua pysäkinhoitajan kotiin, tai etsi yösijaa. Siihen ei suostuttu. Neljän hengen perhe surmattiin vasaralla.

Sisäministeri Ritavuori ammuttiin kotitalonsa porraskäytävän edustalla vuonna1922. Murhaaja Tandefeld oli ankara venäläisvastainen. Oli suorittanut mm. lakitiedeopintoja.

Kirja kuvaa aika tarkasti näitä rikostapauksia ja kiinnostavaahan näitä vanhoja ja kansan suussa säilyneitä asioita on lukea. Teoksessa niitä on yksin lukien viitisenkymmentä. Mukana on myös murhiin liittyviä taustoja ja murhaajien motiiveja.

Rikoskirjallisuudessakin on tapahtunut teemallisia muunnoksia sitten karujen ja efektiivisten dekkareiden ajoista. Esim. poliisimies Matti-Yrjänä Joensuu otti ruotsalaisten esikuvien, Sjöwall-Wahlöö parin tavoin, kantaa myös rikoksentekijän taustoihin ja osoitti ymmärtämystä myös heitä kohtaan. Kun totuus taitaa olla rikosten suhteen, että syyt ovat syvällä.

Kirja on hyvä lukupaketti suomalaisia askarruttaneista rikoksista. Niitä on käsitelty mediassa ja arkipuheissa. Usein rikoksen taustalla saattaa olla henkisiä vaikeuksia, mutta onpa tarkkaan ja älykkäästi harkittuja murhia, joissa raha näyttelee pääosaa.

Lueskelin kirjaa useaan otteeseen ja todella iho meni joskus kananlihalle, niin brutaaleja tapauksia oli siihen kirjattu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen