Asterix, Kilpa-ajo halki Italian, Egmont – kustannus

Railakasta kilvanajoa Rooman teillä

Naurumiinoja, rivakkaa toimintaa

R. Goscinny/A. Uderzo: Asterix, Kilpa-ajo halki Italian, piirrokset Didier Conrad, kertomus Jean-Yves Ferri, Egmont Kustannus

Senhän muistan, miten nuorena opiskelijana kiinnosti asterixien luku luentosalin takapenkissä enemmän kuin kuivankälpeän proffan jorinat. Kyllä tenteistä selvittiin, kun luettiin sitten yökaudet luentomonisteita. Nyt nuo riehakkaat opiskeluajat palasivat mieleen.

Niin kuin tiedetään, kaikki tiet veivät Roomaan. Mutta teiden kunto oli mikä oli. Siinä rattaanpyörät upposivat suohon ja kirosanat kaikuivat. Onneksi Caesarin esikunta keksi järjestää raisun kilpa-ajotapahtuman halki Italian. Ja mikäpä ettei, se sopi myös Asterixille ja hänen rakkaimmalle ystävälleen Obelixille. He vain taisivat tulkita sääntöjä omalla tavallaan. Roomalaisten pahisten lättyyn vetäminen kun oli kiellettyä. Mutta voihan sitä vähän, tai vaikka vähän enemmänkin.  Roomalaisetkaan kun eivät olleet kilpailussa mitään herran enkeleitä.

Että mitä? Tosi vauhdikas Asterix-seikkailu tämä klassikkotarina. Imaisi minut taas mukaansa niin, että hetken kuvittelin jo olevani mukana piskuisen gallialaiskylän elämänmenossa. Lumitalven kinoksetkin saivat kyytiä kuin konsanaan tietäjä Akvavitixin taikajuoman innoittamina.

Käsikirjoittaja René Coscinnyn ( 1926 -1977) ja piirtäjä-käsikirjoittaja Albert Uderzon ( s. 1927) luomien hahmojen ensimmäinen seikkailu ilmestyi 29. lokakuuta 1959. Goscinnyn kuoleman jälkeen Uderzo jatkoi sarjan käsikirjoittamista itse. Vuonna 2013 ilmestyi albumi Asterix ja Piktit jonka käsikirjoittajan ( Ferri) ja kuvittajan ( Conrad) Uderzo itse valitsi. Elokuviakin tuli levitykseen tästä yleisöön menevästä aiheesta.

Näyttää siltä, että pienten voitto suurista ja mahtavat voimat omaavista sankareista on kuolematon valtti myös kirjallisuudessa. Kotimainen urheilusankari Elmo, jonka lanseerasi Juhani Peltonen, nousi ilmestyttyään kovaan suosioon. Hyvän ja pahan taistelu on myös lyömätön teema kirjallisuudessa. Ilman näitä juonia ei olisi mainittavaa kirjallisuutta, puhumattakaan monista muista taiteenlajeista.

Kilpa-ajo halki Italian on vauhdikas ja nauruhermoja kutkuttava albumi. Se sai matalapaineessa alkaneen päivän muuttumaan positiiviseksi ja letkeäksi. Kylässä olleet lapsenlapsetkin tuumivat onnellisina, että mitä se pappa taas virnuilee.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen