Asterix lyö vetoa, Egmont kustannus

Roomalaisille lättyyn

Mahtava Asterix-albumi

Asterix lyö vetoa, teksti Goscinny, piirrokset Uderzo, Egmont-kustannus

Roomalaiset, jotka ovat valloittaneet koko Gallian, arvelevat pistää kuriin ja järjestykseen myös pienen kylän, johon heidän legioonansa eivät ole saaneet minkäänlaista otetta. No ihmekös tuo, kun kylässä asustelevat ystävykset Asterix ja Obelix.

Kaikille kyläläisille keittelee mistelinoksista ihmevoimat antavaa taikajuomaa tietäjä Akvavitix. Roomalaiset yrittävät jopa viekkauden kikkaa ja lyövät Asterixin kanssa vetoa siitä, että he eivät pysty kiertämään koko Galliaa ja tuomaan kuulujen kaupunkien herkkuja kotiin roomalaisista välittämättä.

Roomalaiset sotilaat ovat kuitenkin sitä mieltä, että ennemmin lyövät omat silmänsä mustaksi kuin lähtevät taisteluun näitä maineikkaita velikultia vastaan. Ja toden totta, matkalla tapahtuu yhtä ja toista mielenkiintoista. Sankaripari käsittelee roomalaisia sotilaita melkoisella hienovaraisuudella, eli mätkivät vain tarpeellisen määrän, niin että uni koittaa joksikin aikaa ja pääsy turvalliselle roomalaisten sairastuvalle on taattu.

Herkkusäkki joutuu välillä kadoksiin ja mustalaiset jekuttavat hevoskaupoissa. Matkustetaan herroiksi roomalaisten vankkureissa tai Obelix joutuu moottoriksi kuhertelevan parin kiireettömällä lemmenristeilyllä.

Että mitä? Saipa taas naureskella selkäkeikkanauruja ja kuivan kriitikon päivä oli pelastettu. Mitäpä sitä ihminen muuta kaipaa kuin vahingoniloa vahvempien joutuessa naurunalaisiksi.

Albumissa esiintyy melkein koko kirjo voittamattoman gallialaiskylän legendaarisita asukkaista. Symppis Trubadurix yrittää moneen otteeseen viritellä laulun, mutta sehän on kyläläisille kauhistus ja taiteilija vaiennetaan joskus varsin kovaotteisesti. Myös pikkukoira Idefix tulee mukaan ensimmäistä kertaa.

Maneereitahan näissä jutuissa on kerta toisensa jälkeen, mutta niitähän lukijat juuri odottavat vesi kielellä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen