Avalorin salaisuus, Sanoma Media Finland, Moksun paja, Minerva-kustannus

Mielenkiintoisia pienten kirjoja

Moksun pajasta Avaloriin

Disney: Elena, Avalorin salaisuus, Sanoma Media Finland 2018

Annukka Kiuru/ Sirkku Linnea: Moksun paja, Minerva-kustannus 2018

Näyttää siltä, että monet satukirjat poikivat uusia henkilöitä joiden avulla entiset seikkailut saavat ilmaa siipiensä alle. Prinsessa Sofialle selviää kirjastossa, että hänen kaulassaan oleva amuletti kätkee sisälleen Avalorin prinsessan Elenan. Onnistuuhan se Elenan vapauttaminen kirjavien vaiheiden jälkeen ja kansa hurraa uudelle hallitsijalleen. Entinen pahis- Skylar joutuu väistymään.

Kirjassa on myös kokonaan uusi henkilöskaala, muun muassa Skylar, Migs ja Luna, jotka ovat puoliksi jaguaareja ja puoliksi lintuja.

Lapset varmaan ihastuvat uuteen sankarittareen ja Elenan vaiheet Avalorin vallan kahvassa saavat uusia mausteita. Niinhän se pitää lapsille ollakin, että tuttujen hahmojen parissa voi viettää aikaa siinä missä entisten ja rakastettujen.

Kirjassa on taattu hyvä-paha asettelu. On pahis Skylar, joka on hallinnut Avaloria taikasauvansa avulla ja tietysti Avalorin väki ja satuolennot, jotka riemuitsevat asioiden saamasta käänteestä. Pienimmillekin sopiva kirja ei kuitenkaan nouse liian jännitteiseksi ja loppuidylli on paikallaan.

Moksun paja on televisiostakin tuttu seikkailu, jossa lelujänis-Moksu unohdetaan kesälomareissulla Hupsulan huvipuistoon, kahvilakojun pöydälle. Mutta Moksupa päättää etsiä uuden kodin puiston takaisesta metsästä. Sinne hän perustaa ystäviensä kanssa Moksun pajan, jossa korjataan huvipuistoon unohdettuja leluja. Heistä saadaan myös uusia ystäviä.

Kivoja satukirjoja pienimmille. Niissä on lämminhenkistä opetusta siitä, että ystävää ei jätetä, ei edes resuista ja huvipuistoon jätettyä lelua. Kuvituksesta Moksun pajalle täysi kymppi. Se on humoristista ja hellyttävää. Avalorin salaisuudessa taas on upeita linnamiljöitä ja kaunista, lapsia miellyttävää kuvakieltä.

Avalorin salaisuus on satumaailma, jossa on aineksia vaikka mihin seikkailuihin. Juoni polveilee mukavasti, jopa jännitteisesti, mutta turvallisesti pienimmillekin lapsille. Ihan kriitikko jäi odottamaan Elenan uusia seikkailuja. Niinhän se on, että kuvakirjat puhuttelevat usein myös aikuisia. Itse olen lastenkirjailijana jäänyt niihin koukkuun kuten myös koulun johtajana pienten lasten rehellisiin ja humoristisiin kannanottoihin.

Jouko Varonen