Avustetut atomimyllyt

Siulle rakennuslupa miulle vaalirahat

Ydinvoimalla suhmuroidaan

Maarit Nermes: Ydinvoima valtioiden erityisessä suojeluksessa, Nomerta-kustannus 2017

Homman ydin on siinä, että ydinvoiman kustannukset ylittävät moninkertaisesti normaalin sähkövoiman. Mutta kas kun trendi on, että samalla kun rakennuslupa annetaan, vaihtavat korruptiorahat omistajaa. Eli arkisemmin sanottuna: ”Siulle rakennuslupa ja miulle vaalirahat”. Ja kansa maksaa kiltisti viulut.

Nermes toki käsittelee ongelman monipuolisesti ja toteaa, että ydinvoima kannattaa vain valtioiden tukemana ja jätteen riskit ja kustannukset ovat viime kädessä kansalaisten kontolla. Ydinjäteongelmaakaan ei ole ratkaistu, se on vain lakaistu maan alle.

Atomiajan piti tuoda loputonta energiaa ja hyvinvointia kansalaisille. Suomessa pääomavaltaista ja energiaintensiivistä teollisuutta on tuettu vuosikymmeniä verotuksen ja finanssipolitiikan avulla.”

Kirjan kirjoittaja on tutkiva toimittaja. Koulutukseltaan hän on kemiantekniikan diplomi-insinööri ja digitaalisen median luonnontieteiden kandidaatti.

Kirjan taitto on ns. ”täyteen tumpattu” ja teksti niin pientä, että suurennuslasi olisi tarpeen. Kirjan kirjoittaja on kiinnostunut luonnonsuojelusta  ja seurannut suomalaista energiakeskustelua liki neljäkymmentä vuotta. Ympäristöasioista kiinnostuminen on muuttunut taloudellisten kysymysten pohtimiseksi.

Lieneekö tässä kyseessä väitöskirja vai kiistakirjoitus, mene ja tiedä, mutta kirjoittaja on paneutunut ydinvoimakysymyksiin todella tarkasti.

Itse lueskelin kirjaa päivän mittaan, mutta huomasin, että kirja on toisaalta vaikeaselkoinen ja liian pienellä tekstuurilla tehty. Toki se sisältää paljon olettamuksia, jotka on myös perusteltu ja lukija huomaa, että ydinvoimakakku on ”päältä kaunis, mutta silkkoa on sisällä runsaasti”.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa