Jäähyväisiä, elämäntarinoita
Ikääntyvän kirjailijan helmiä
Bernhard Schlink, Jäähyväisvärit, WSOY kustannus 2022
Vanhenemiseen kuuluu tilinteko. Joku hoitaa sen verbaalisti, kasvoista kasvoihin, toinen jättää kirjeen, joku vaikenee ja hoitaa tilinteot mielensä syövereissä.
Schlink, mestarismies, on kirjoittanut proosanovelleja, jotka eivät jätä kylmiksi ketään. Semmoista elämä vain on.
Kun kyseessä sanataituri, on novellien henkilökirjo melkoinen. Joidenkin elämä on seesteisempää ja toisten selkeää kärsimystä ja epäoikeudenmukaisuutta.
Pidin kirjasta ja tietysti oli pieni pakkokin tykätä, kun Bernhard on lukuisien bestsellerien luoja, ihan maailmanlaajuisessa mielessä.
Joskus joku pari on tehnyt yhteisitsemurhan, toisaalta on kysymys vanhenevan miehen ja 15 – vuotiaan tytön suhteesta, kuvataan kolmiodraamaa ja mukaan mahtuu myös kehitysvammaisen lapsen hoitajan todellisuus.
Stasi – asiakirjatkin pönkeävät mukaan ja laskettelu-keskuksen miljööt, sekä yöelämä. Oma lähisukukin analysoidaan Schlinkin tapaan.
Niinpä se lienee, että vaikka vanhainkodeissa on miljoonia ja miljoonia kertomatta jääviä elämäntarinoita. Kirjailijan novellit ovat proosamaisia, mutta juttujen teemat kyllä ovat jotakin muuta kuin pelkkiä elämäntarinoita.
…” Muisti on joki, jolla muistojen pieni laiva jatkaa matkaansa loputtomiin, kunhan olemme laskeneet sen vesille”…
Hyvä kirja, joka saa ikäihmisiin kuuluvan kriitikonkin mietiskelemään omia tarinoitaan. Ihmisiä on tullut tavattua ja kaikki kohtaamiset eivät aina ole olleet kovin helppoja.
Kirjailija on suuret tunnutuksensa ja menestyksensä ansainnut. Prosaistilla pitää olla oma, selkeä ääni, jonka lukija aistii.
Kiitän ja kumarran.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen