Beth O´Leary: Vaihtokauppa, WSOY Kustannus

Menestyskirjan aineksia

Huumoria pitää olla ja särmää

Beth O´Leary: Vaihtokauppa, WSOY Kustannus 2021

Beth O´Leary opiskeli englannin kieltä ja kirjallisuutta yliopistossa ja työskenteli lastenkirjallisuuden parissa kustantamossa.

Kimppakämppä” – romaani ilmestyi vuonna 2020 ja tämä ”Vaihtokauppa” sitten heti vuotta myöhemmin, kun esikoisromaania myytiin peräti kymmeniin maihin. Lukeva yleisö äänesti lompakoillaan ja arvostetut kriitikotkin sulivat hymyihin ja puoltolauseisiin.

No tässähän on kaksi persoonaa ylitse muiden, isoäiti, joka tarvitsee deittiprofiilin, kun elämäntoveri Wade-vaari muutti  enkelinpullukoitten pariin ja jätti mummin yksikseen. Toisaalta suruja isoäidillä riitti, sillä lähisuvusta karsittiin toinenkin yläkertaan. Mutta mummi päätti vaihtaa kumikengät tanssikenkiin ja antoi työssään henkisesti uupuneen Leenan paiskia kumpparihommia kylätalkoissa.

79-vuotiaalle Eileenille alkaa sadella kliseisia viestejä ja niiden joukosta isoäiti ei oikein löydä timentteja:

Vanha maalaispoika: Kuinka voit tänään, Eileen? Aika hiljainen päivä täällä. Ei tapahdu mitään kovin erityistä.

Arnold1234: Anteeksi Eileen. Halusin vain katsoa, saisinko sivultasi joitakin ideoita, mitä sanoa omallani. En ole kovin hyvä tämäntyyppisissä asioissa.

Kyllähän O´Learyn proosa sisältää arkista analyysia, mitä tulee tavallisten ihmisten elämään ja kokemuksiin. O´Leary on näemmä iskenyt kultasuoneen lukuromaanillaan, joka ei ole liian raskas tai imelä. Aina pitää muistaa se, minkä O´ Leary osaa, analyysi ja huumorimieli sekoitettuna arjen humoristiseen ja viiltäväänkin keitokseen.

Suurin osa ihmisistä kun on semmoisia, jotka eivät pysty kehittämään omasta mielikuvituksestaan muuta tekemistä kuin katsoa vanhoja ”Frendejä” tai ”Kauniita ja rohkeita” tallenteina kymmenettä kertaa.

O´Leary sentään antaa vähän ajateltavaa niin, että hyytynyt pieni aivokone alkaa raksuttaa ja mieleen pyrkii vaikka samaistumiseen sopivaa kamaa. Että niinkö ne muutkin. En siis olekaan yksin.

Pirteä ja tarvittava uutuusteos tämä on.

Kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen