Bill Gates: Kuinka välttää ilmastokatastrofi, WSOY Kustannus 2021

Bill Gates on toivorikas

Ilmastoajatuksia

Bill Gates: Kuinka välttää ilmastokatastrofi, WSOY Kustanns 2021

– Jos puu palaa, kaikki sen sisältämä hiilidioksidi vapautuu ilmaan. Puu sitoo 40 vuoden aikana neljä tonnia hiilidoksidia.

– Investoimalla puhtaan energian tutkimus- ja kehitystyöhön valtiovallat voivat edistää talouden elpymistä ja samalla auttaa vähentämään päästöjä.

– Jos riittävän monet palaset loksahtavat kohdalleen, muoveista voi vielä jonakin päivänä tulla hiilinielu, eli keino poistaa hiilidioksidia sen tuottamisen sijaan.

– Jos vihreä vaihtoehto jää kauas fossiilisesta, on mietittävä, miten innovaatiot voisivat laskea sen hintaa.

Microsoft-ohjelmistoyhtiön perustaja ja pitkäaikainen johtaja Bill Gates ( s. 1955) on ollut monessa mukana. Ainakin hän osaa pistää rahoiksi, miljardööriksi ja maailman rikkaimmaksi mieheksi kun on edennyt mm. Windowsillaan. No hyvä mies Bill on. Lahjoitti suuren osan osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Suomeksi Gatesin innovoivista teoksista on tätä ennen käännetty suomeksi The road Ahead ”Valtatie tulevaisuuteen” WSOY 1995 ja Business @ the Speed of Thought ”Bisnestä ajan hermolla” WSOY 1999.

Tämä uusin teos pyrkii selvittelemään sitä, miten ihmiskunta selviää ”kuiville” ilmastokatastrofista, joka uhkaa meitä ja luontoa totaalisilla vaikeuksilla.

Kasvihuonepäästöjen globaali kokonaismäärä on 51 miljardia tonnia vuodessa. Esim. ilmailualalla vähennettiin päästökauppaohjelman avulla 17 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä on 0,03 prosenttia maailman vuotuisista päästöistä. Mutta homma on niinkin, että pitäisi pysyä ainakin entisissä päästöissä tai vähentää, jos mahdollista.

Lienee vähän samantapaista kuin UKK:lla taannoin painontarkkailussa. Urkki laittoi painonsa tilastoon joka aamu ja ilta. Jos lukema vaa´assa nousi vaikka 100 grammaa, älähti Kekkonen keittiöhenkilökunnalle, että huomioikaapa tämä seuraavan päivän menussa.

Niinpä niin. Kunhan nyt saataisiin edes laskeva suuntaus tähän päästöhommaan, niin sekin olisi jotakin. Ihmisillä kun on taipumus vain lisätä kulutustaan, matkustamista, ilmaston kannalta kyseenalaisia maneereita, kunnes tulee ilmastoähky ja homma menee kokonaan hallinnasta.

Hyvän kirjan on Gates kirjoittanut. Toisaalta on helppo innovoida ja kirjoitella tuttua bla bla blaata, mutta toinen juttu on vaikuttaa esim. suurvaltojen rajua vauhtia paisuviin päästölukuihin ja välinpitämättömyyteen ilmastoasioiden suhteen. Jo yksilötasolla voidaan saada paljon aikaan jos ymmärretään tilanteen vakavuus.

Niin että mennäänpä tästä ilmastosuosta yhdessä yli että heilahtaa.

Halavattu

Jouko Varonen

SARV:n jäsen