Böödismit

Kun lintu joi vahvaa kahvia

Nokkelia lintuvitsejä

Eeva-Liisa Sepponen: Böödismit, Karisto 2017

Eeva-Liisa Sepponen on lintujen ystävä. Niinpä linnut tulevat hänelle syliin ja viihtyvät lähitienoolla, kun kuvaaja viettää mökkilomaa. Aikanaan lahjaksi saatu kamera on vaihtunut pari kertaa laadukkaampaan ja face bookille on kertynyt humoristisia otoksia ryyditettyinä mukavilla teksteillä.

Niinpä tukkakoskelon tukka on noussut pystyyn, kun se on nauttinut tavallista vahvempaa kahvia, talitintti on piilottanut päänsä ja tuumii, että on tämä päätöntä menoa, västäräkki viisastelee ötökkä nokassaan, että tällä elät vaikka se maistuu paskalta, punatulkku laulelee oksalla ”rati riti ralla”…, rantasipi sukeltaa ja huutaa pärskeiden keskeltä ”täältä pesee”, mustarastas sanoo näyttävänsä hoikemmalta mustassa asussa, jne…

Joskus on tullut minullakin julkaistua ns. puhekuplakuvia linnuista lehtien palstoilla. Kun kuvaa humoristisia otoksia linnuista, on hyvä kuva usein onnenkantamoinen, niin että tuhannesta kuvasta pari voi olla julkaistavia kuvia. Olen aina sanonut, että huumorin saaminen luontokuviin on todellista taituruutta. Näissäkin kuvissa on suuri osuus verbaalinokkeluudella.

Sepposella on kyky kohdata lintuja. Meriharakan hän kuvaa mökkiterassilla ja pesästään pudonnut merikotkan poikanen saa kuvaajasta keinoemon. Muistan itsekin joskus syöttäneeni lintuja kädeltäni ja useilla luontoretkillä on sattunut huvittaviakin tilanteita. Niinpä sain otoksen västäräkistä, joka tappeli auton peilistä näkyvän peilikuvansa kanssa ja lehdethän tykkäsivät tuollaisesta kuvasta.

Sepposen böödismejä on julkaistu mm. face bookilla, jossa ne ovat saaneet tykkääjiä. Ihmismäisen ja humoristisen ajattelun ymppääminen lintukuviin on tietysti sattuman kauppaa ja ajatukset paremminkin vitsin tekijän käsialaa kuin lintujen ajatuksia. Joskus kuitenkin voi lintujen käytöksessä havaita ”ihan oikeaa” humoristisuutta. Ne sellaiset kuvat ovat tosi arvokkaita.

Lueskelin kirjaa ja tulin hyvälle mielelle. Se kai lienee ollut kirjan tekijänkin ajatus, tuottaa iloa ja huumorin lämpöä lukijoiden mieliin vaikka lintujen kustannuksella irvailemalla.

Jouko Varonen

Vastaa