Buster: Benny kultajalka, Melchester Rovers, Egmont Kustannus

Gurun nappulakengät

Jalisfanien mielilukemista

Buster: Benny kultajalka, Melchester Rovers, 1972 – 1973, Egmont Kustannus

Juttuhan menee siihen malliin, että heiveröinen Benny, joka on muiden mielestä lähinnä mitättömyys jaliskentällä, saa jalkaansa todellisen gurun jalkapallokengät, joita mummi on säilytellyt ullakolla. Kengät tietysti johdattelevat hänet uskomattomiin suorituksiin.

Jalkapalloilijoiden elämän varjopuolilta ja matalapaineilta eivät ihmekengätkään auta pääsemään, mutta pääasiassa pojan ura on nousujohteinen. Onneksi hän voi seurailla entisen suursuosikin elämänvaiheita kirjasta. Tapahtumat identifioituvat täsmälleen häneen itseensä. Jopa maalitilanteet ja nappisyötöt ovat samoja.

Siinähän sitä jutun juurta. Päähenkilö on myös piirretty sympatioita herättäväksi pojanruipeloksi, joka kenkineen nousee tietysti legendaksi ja saa kykyjenetsijät polvilleen. Mutta tarvitaan särmää lisää ja sitä tuo kenkien ajoittainen katoaminen. Ilman niitä Benny kultajalka on täysi mitättömyys.

Kengät löytyvät viime hetkellä ja Benny tekee viidessä minuutissa hattutempun. Tuttu Juhani Peltosen Elmo-teema tuli mieleeni tästäkin sankarista, joka on ylivertainen ja voittamaton. Onhan niitä muitakin kirjallisia ja kuvallisia tuotteita, jotka hyödyntävät tätä populaaria tapaa lähestyä lukijaa. Itsestäni tuli hetkessä Benny-fani.

Rovers-sarjoissa on jo tyypillisempää pahis-hyvis asetelmaa, jonka nuortenkirjailijana tunnen. Lopuidyllejä löytyy vaikka välillä tulee lättyyn pahiksilta ja aina ei voi edes laverrella. Kosto nimittäin olisi kova. Homma muuttuu roverseissa monisyisemmäksi ja vaativammaksi.

Kolhuilta ei vältytä, mutta aina näkyy valoa taivaanrannalla ja lukijan usko hyvän voittoon säilyy.

Että mitä. Todella kivoja ja koukuttavia nämä 70-luvun sarjikset. Kello tikitti huomaamatta pikkutunneille Bennyn ja Roversien seurassa. Itsekin kirjoitin joskus jääkiekkoaiheisen jatkokertomuksen ”Kikka vitonen” nuortenlehteen, joten jotakin tiedän tämäntyylisestä viihteestä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen