Buster, Super Mac 1977 – 1978, Pulla 1981, Egmont Kustannus

Jaliskentän elmot

Super Mac ja Pulla tositoimissa

Buster, Super Mac 1977-1978, Pulla 1981, Egmont kustannus

Super-Mac on melkoinen velho jaliskentällä. Hänet on otettu jalkapallon pariin lammaspaimenen virasta, Ulko-Hebridien saarelta. Niinpä hän ei tiedä elämästä oman saarensa ulkopuolella juuri mitään. Paljon on opittavaa, mutta potku, se on kohdallaan ja kansa ulvoo.

Joskus maalivahti menee pallon mukana verkkoon, kun Mac oikein tällää. Toki kentällä on pahiksia, jotka yrittävät eliminoida lammaspaimen-keskushyökkääjän, mutta Mac täräyttää heidät nurmikon sisään. Mitäs siitä, jos tulee ulosajo, mutta kun seuraava peli koittaa, niin taas maalataan, vaikka ukkoja häärisi ympärillä kokonainen kentällinen. Joskus omatkin saavat opetusta luonnonlapselta, joka ei siedä kieroilua sen paremmin pelaajilta kuin valmentajiltakaan.

Muistui Super-Mackin seikkailuja lukiessa mieleen suomalainen versio yleisurheilun puolelta, kirjailija Juhani Peltosen lanseeraama Elmo, joka voitti kisan kuin kisan ylivoimaiseen tyyliin. Tällainen esitystapa miellyttää tietysti urheilun ystäviä, jotka tykkäävät supersankareista. Mac on vielä vähemmän kulturelli, opettelee suuren maailman metkuja samalla ja herranketkut kuulevat kunniansa. Luonnonlapsi-teema on sarjakuvien herkullisinta antia.

Pulla, joka on siviilissä lääkärinhommissa, tuo taas jaliskentälle toisenlaisen hahmon. Siinä missä Super Mac on lihaskimppu, on Pulla melkoinen läskivuori. Mutta hän on myös lääkärinä älykkäämpi ja hoitelee vaikka pelikenttien vaivat suit sait.

Herkullisia sarjiksia viime vuosisadan puolelta. Buster oli jalisnuorten suosikkilehti ja lanseerasi esille jalkapallokenttien supersankareita, jotka karrikoivat myös lajin todellisia kipupisteitä.

Siinähän se ilta vierähti viihteen parissa. Väliin jäivät television surulliset ja maailman hätää peilaavat uutiset. Tekopirteät viihdeohjelmat ja politiikan ainainen vaalipeli. Busterin jutut kun sentään ovat selkeää puhetta, niin jalismaailman herkkuhetkistä, kuin kulissien takaisesta pelistä. Kun luonnonlapsi Super Mac täräytti asiat kohdilleen nyrkillä, tai superpotkulla, hänestä tuli suoria toimia rakastavan nuorison suosikki.

Jouko Varonen