Candice Carty-Williams: Queenie, WSOY Kustannus

Naisenpuoli ajautuu hunningolle

Mies polttaa tupakin, mutta nainen sydämen

Candice Carty-Williams: Queenie, WSOY Kustannus 2021

Niinhän se on, että siinä missä nainen polttaa sydämensä, istuutuu mies aktin jälkeen sängyn reunalle, polttaa tupakin, pieraisee ja lähtee tiehensä.

Toki Queenien tuttuun oireyhtymään kuuluu myös keskenmeno ja sitä rataa. Tyttökös heittäytyy holtittomaksi pojan moisen kohtelun vuoksi ja ei suostu ymmärtämään sitä mitä tapahtui.

Siitä sitten jokamiehen tytöksi, kun pää parka on mennyt pipiksi ja elämä näyttää muutenkin eletyltä. Lienee tuttu kuvio monelle tytölle, joka ei omaa pysyvämpiä arvoja ja haistata jätkälle kunnolla. Mutta meitä on moneksi.

Mitäs muuta kuin hoidattamaan lopulta rikki revittyä minuutta. Henkinen helvetti voi viedä tytön vaikka mihin. Mutta hoitopa näyttää tehoavan Queenieen ja pliisu loppuidyllikin jo tuntuu kirjassa mahdolliselta.

Tämä Carty-Williams on arvostettu kustantajan markkinointipäällikkö Lontoosta. Esikoiskirja aukaisi myös kovien kirjallisuuspalkintojen hanan ( British Book Awards, Sunday Timesin noteeraus parhaasta best selleristä, jne).

Näkyypä tiedotuspäällikkö laittaneen kirjallaan ison remmin päälle, kun televisiosarjakin aiheesta on tekeillä. Kunhan ei lupaava kirjailija sotkeutuisi televiosarjojen viilariksi. Se kun vie yleensä kirjojentekoajan ja -halut. Varoittavia esimerkkejä on. Kun rahan laittaa ratkaisijaksi muuttuu luovuus toisarvoiseksi ja teksti tusinaviihteeksi.

Että mitä. Pitäisin kirjan genreä kuitenkin paremmin tuonne viihteen puolelle varovasti sijoitettavana, vaikka kyllä kirjailijalta onnistuu analyysi ja säröisempi ote. Jotenkin vain tuli mieleen, että viihderintama taitaa sanataiturin nielaista.

Voe voe, tyttö rukka, tämä Queenie

God bless hänen kaltaisilleen joita on pilvin pimein. Liian herkkiä nuo tytöt.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen