Chewie pelastaa porgit, Sanoma Media Finland

Johdatus Star Warsiin

Lempeä satu pienille

Disney: Chevie pelastaa porgit, alkuteos Star Wars: Cewie And The Porgs ( Kevin Shinick/ Fiona Hsich) Sanoma Media Finland 2018

Kulttitarinaa aletaan kääntää pienten lasten kielelle. Tässä kirjassa esiintyy perusystävällisiä Porgeja, jotka ovat asuttaneet kaukaisen planeetan. Porgit ovat elelleet planeetallaan kuin herran kukkarossa. Niiden pesimäpaikkoja ei ole kukaan koskaan uhannut. Tai siis pian on, kun Millenium Falcon laskeutuu planeetan pinnalle ja sieltä marssii esille kaksi henkilöä, joista toinen on turkin peitossa ja toinen on tyttö, joka näköjään on kaksikon pomo.

Kirjassa vilahtelevat nimet ja tapahtumat, jotka vievät lukijan Star Warsin klassiseen maailmaan. Teksteissä on ehkä liikaakin viittauksia em. tarinaan ja henkilöihin. Lapset oletettavasti kiinnostuvat tällaisesta jutusta, ovathan heidän vanhempansa olleet myös lätkässä Star Wars – mielikuvitusseikkailuun.

No jutun juoni on siinä, että avaruusalus rikkoo laskeutuessaan porgien ruokavaraston käyttökelvottomaksi ja Chewien pitää käyttää Millenium Falconin luotaimia löytääkseen sopivan kalaisan lammen planeetan pinnalta. Pikkujännitteitä riittää tarinassa, joka kuitenkin etenee lapsille sopivasti, vähemmillä vihamielisyyksillä.

Tähtien sodan tarinoissa oletettavasti riittää aineistoa vaikka kymmeniin kuvakirjoihin, joten oivallus on kustannuspoliittisestikin nerokas. Kun perustarinaa varioidaan ja siihen lisätään uusia mausteita ja kuvallisia kikkoja, niin juttu saa uudet siivet alleen.

Tietysti on hyvä, että aihetta hyödynnetään pala kerrallaan ja lapsenomaisesti. Kenties lapset sitten innostuvat kasvettuaan tutustumaan koko kertomukseen.

Disney-tuotannolla on kiva tapa viritellä tuttujen klassikkosatujen teemoja ja juonia, kuitenkaan puuttumatta itse tarinan perusrakenteeseen. Teksti on tässä kirjassa sopivaa pienimmillekin, jos nyt Chewien pörröinen hahmo ei saa huulta väpättämään. Niinpä onkin parasta lukea kirjaa vanhemman kanssa.

Jouko Varonen