Soittajapoika ja menneisyyden aaveet
Aaveita ja maagista realismia
Disney Pixar: Coco, Sanoma Media Finland, 2018
Disney Frozen: Arendelin aave, Sanoma Media Finland, 2018
Meksikolainen tyttö Coco syntyi onnelliseen perheeseen, mutta tytön isä päätyi lähtemään kitaransa kanssa maailmalle ja kohosi suureen maineeseen. Kukaan ei tiennyt, että hänen hittilaulunsa olivat toisen tekemiä.
Sukuun syntyi paljon lapsia, myös poika Miguel joka rakasti syvästi vanhus-isoäitiään Cocoa. Isoisän salaisuus avautui pojalle vähitellen, mutta sitä ennen juhlittiin kuolleiden henkien päivää ja seikkailu sai uusia käänteitä, kun Miguel jäi vangiksi kuolleiden valtakuntaan.
Onnellinen loppu ryydittää monivivahteista ja värikkäästi kuvitettua tarinaa, jossa on etelä-amerikkalaista taianhohtoa, tuttua monista romaaneista, joita siellä on kirjoitettu. Niinpä voisikin sanoa, että Miguelin ja Cocon tarina on peräti mittava romaani satukirjaksi tiivistettynä.
Arendelin aave-kirjassa lumiukko Olaf kiinnostuu aaveista ja seikkailunsa hän saa. Mukana tarinassa ovat sisarukset Anna ja Elsa. Lämminhenkinen kummituskirja sopii hyvin pienemmillekin lukijoille kuin Coco-kirja, jossa on jännitystä vaikka kouluikäisille.
Pidin kirjoista. Varsinkin Coco vaikutti todella taitavasti tehdyltä sadulta, joka liikkuu paljolti kuolleiden parissa, mutta antaa lukijalle mukavia tunnelmia ja tietysti loppuidyllin. Kirja johdattelee lapsen jopa maagisen realismin tyylisuuntiin.
Yleensä lastenkirjoissa pitää olla loppuidylli, mieluummin hyvän voitto pahasta tai mikä parempi pahankin taipuminen hyväksi rakkauden avulla. Kirjojen kuvitus on tietysti Disneyn parasta tyyliä ja tuttua vaikkapa elokuvista, joissa näitä kuvakirjojen seikkailuja on paljon nähty.
On hyvä asia, että lapsille jo tarhaikäisistä lähtien on tarjolla kuvakirjoja, joissa on lämminhenkinen sisältö. Jospa ne houkuttelisivat nykynuoretkin kännyköiden ja tietokonepelien maailmasta hyvän kirjallisuuden pariin. Laadukkaille nuortenkirjaklassikoille kun ei kirjastovirkailijoiden mukaan enää riitä paljon lukijoita. Ne ovat nuorisolle liian työläitä.
Jouko Varonen