Cowboy Mikki, Floyd Gottfredson

Gottfredsonin Mikki-sarjat

Mikki ystävineen suurkaupungissa

Walt Disney: Cowboy Mikki, Sanoma Media Finland 2017

Arthur Floyd Gottfredson oli yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, joka siirsi Mikki Hiiri – seikkailut rauhallisesta Ankkalinnasta suurkaupungin sykkeeseen. Mikin seikkailut ilmestyivät sanomalehtistrippeinä ja sunnuntain värisarjiksina jopa 45 vuoden ajan. Mikki pääsi pikkusievästä roolistaan ja KarhuKoplan parista tosi seikkailuihin ja samalla Mikki – sarjiksien luonne sai lisää efektiivisyyttä ja kiinnostavuutta.

Gottfredsonilla oli tapana tehdä ruudukon avulla kuvista tasapainoisia taideteoksia. Olisin tietysti odottanut niille tässä kirjassa suurempaa kokoa, että kaikki hienoudet olisi nähnyt ilman suurennuslasia.

Gottfredson loi esikuviensa tapaan uusia sarjakuvahahmoja, joista ehkä mieleenjäävimpiä olivat Mortti ja Vertti, Mustakaapu, Poliisimestari Sisu, jne… Myös itse Barks oli näiden sarjiksien ihailija. Yleensä Gottfredsonin seikkailuissa riitti vauhtia ja efektiivisyyttä. Mikki oli nuorekkaan utelias sankari, joka oli valmis taistelemaan mm. korruptiota vastaan. Joskus tietysti mestaripiirtäjän Mikki tarttui liiankin suuriin haasteisiin ja tutki maailmaa vaikka se olisi ollut vihamielinen hänelle.

Itselleni olivat lukulasit tarpeen näitä sarjakuvia katsellessa. Silti opin jotakin uutta, jonka mm. italialaiset Mikki-piirtäjät pitivät tärkeänä piirteenä. Venetsialainen sarjakuvataiteilija tuumii:

Ilman Floyd Gottfredsonia sarjakuvan maailma olisi takuulla toisenlainen. Köyhempi. Vähemmän mielenkiintoinen. Kaikki me piirtäjät olemme paljosta velkaa hänelle, sillä en todellakaan ole ainoa , joka on opetellut piirtämään hänen ruutujaan kopioiden.”

Kirja tarjosi jännitystä ja tapahtumia, jotka eroavat Ankkalinnan vähemmän kiihkeästä elämänmenosta. Palaanpa siihen vielä uudelleenkin ja pidän kirjan muiden Disneyn suurkirjojen kokoelmassani arvostetulla paikalla. Kenties siitä tulee aikanaan arvokas klassikko.

Jouko Varonen