Dinosaurukset, koko historia, Dinosaurukset pikkujättiläinen, readme.fi

Tarkkaa tietoa dinosauruksista

Argentinosauruksesta Zuniceratopsiin

Dinosautukset koko historia, Readme.fi – kustannus 2017 Dinosaurukset, pikkujättiläinen, Readme.fi – kustannus 2018

Lueskelin näitä kirjoja monta iltapuhdetta ja totesin, että todella maailma on joskus ollut erilainen kuin nykyään. Dinosauruksissa on ollut sekä kasvissyöjiä, että lihansyöjäpetoja. Lentoliskot, joista lintujen uskotaan kehittyneen olivat luku sinänsä. Myös dinosaurusten koot ja painot olivat todella erilaiset. Valtameressä eli suuria ja hirvittäviä jättiläisskorpioneja ja alkuihmiset metsästivät mammutteja ajamalla ne suohon, josta ne eivät päässeet pakenemaan. Ruokaa siis riitti näillä kaukaisilla esi-isillämme.

Dinosaurukset- pikkujättiläinen sisältää satoja digitaalisia jäljennöksiä. Niistä avautuvat muinaisaikojen ihmeet. Lienee totuus, että kuvissa on jouduttu pistämään jotain ”lipan alta” mutta kirja on niin vaikuttava kokonaisuus, että en väittäisi sen tietoja kokonaan tuulesta temmatuiksi. Totta on ainakin ”toinen puoli”. Tämäntyylinen teos ei voi välttyä rauhattomalta taitoltakaan.

Muistan opettaja-ajoiltani, kun olin mm. suuren koulun kirjastonhoitajana, että dino-kirjat kuluivat kaikken ensimmäisiksi hiirenkorville. Onneksi niitä oli saatavissa uusina ja ajanmukaisina painoksina rikki tutkittujen tilalle. Itseeni teki aikanaan vaikutuksen myös Jurassic Park – elokuva, jossa oli melkoisen todentuntuista esitystä dinosaurusten elämästä, tosin suurelta osin fiktiota.

Tämä pikkujättiläinen sisältää, jos mahdollista kaikkein tuoreinta tietoa dinosauruksista. Tietoa on saatu mm. fossiileista ja luurangoista. Onpa mammutteja löytynyt kylmästä vuoristosta kokonaan jäätyneinä.

Dinosaurusten koko historia sisältää yllättävääkin detaljitietoa dinosauruksista. Gallimimus söi kiviä, Maiasauran jälkeläinen oli yhtä suuri kuin Tyrannosaurus rexin hammas, joku saurus oli kokonaan sulkapeitteinen jne…

Mielenkiintoisia kirjoja, joiden pitäisi löytyä jokaisen koulun käsikirjastosta. Enpä uskonut dinosaurusten elämää näin vivahteikkaaksi. Lopultahan suuren meteoriitin iskeytyminen maapallollemme muutti ilmaston ja lopetti dinosaurusten ajan.

Jouko Varonen