Monenmoisia dinosauruksia
Upeita kuvia tärkeää tietoa
Dustin Growick: Dinosaurukset, koko historia, readme.fi – kustannus
Pitkän kriitikonurani aikana on eteen tullut monenmoista sauruskirjaa. Jos toden puhun, niin joskus vaikuttaa, että kyse on ollut enemmän fiktiosta kuin faktasta. Tämä kirja, joka on joskus vähän levoton taitoltaan, tuntuisi kuitenkin kronogiselta tiedolta, koska se esittelee maan päällä eläneet saurukset aakkosjärjestyksessä. Värikoodien mukaan voi löytää ko sauruksen aikakauden. Dinot ilmestyivät maapallon pinnalle mesotsooisella kaudella, joka alkoi noin 250 miljoonaa vuotta sitten ja katosivat noin 66 miljoonaa vuotta sitten.
Kirja on täynnä tietoa ja detaljikuvia sauruksista, jotka ovat eläneet eri kausilla. Kausia on neljä, Triaskausi, Jurakausi, Liitukausi ja Mioseenikausi. Jo Permikaudella, 300 miljoonaa vuotta sitten, kehittyivät matelijat ja nisäkkäiden varhaismuodot.
Kirja antaa kuvan dinojen värikkäästä maailmasta. Joillakin on suomupeite ja toisilla vaikka sulkapeite. Jotkut elivät yksikseen ja jotkut suurissa laumoissa. Allosaurus oli lihaa syövä lisko, jolla oli riveittäin suuria, teräviä hampaita. Hampaat leikkasivat lihaa kuin sahanterät. Liitukaudella dinosaurukset kasvoivat maapallon vahvimmiksi eläimiksi, kunnes sitten saivat surmansa joukkosukupuuton takia 66 miljoonaa vuotta sitten Mount Everestin kokoisen meteoriitin iskeytyessä nykyisen Meksikon paikkeille. Tuho tuli 75% : lle maapallon elämästä, myös dinoille.
Kirja on todellinen dinosaurusten ABC – kirja ja ihmetellä täytyy tiedon määrää, joka niistä on fossiislien ja muiden löydösten perusteella saatu selville. Kirjan kuvitus on jopa niin värikästä ja selkeää, että että välillä hiipii katselijalle kolme-d – tuntumasta huolimatta pieni epäusko yhksityiskohtien faktatiedon suhteen.
Kirja on taattua koululaisten suosikkilukemistoa ja samalla tietysti tulee tärkeää tietoa maapallon eri kausista. Kirja myös antaa olettaa että dinoilla on yhtäläisyyksiä maapalloa nykyisin asuttaviin lintuihin ja muihin eläimiin.
Jouko Varonen