Disney, 1000 sanaa, Suuri kuvasanakirja, Sanoma Media Finland

Kaupungin vilinästä luontoon

Upea kirja joka kasvattaa sanavarastoa

1000 Sanaa, Suuri kuvasanakirja, Sanoma Media Finland 2018

Onpa todella motivoiva kuva-sanakirja. Jos on vielä tutustunut uusiin Disney-tuotantoihin, niin aina parempi. Nimittäin osassa kuva-sana-sivuista Disneyn uudet ja vanhat sankarit opastavat lapset mm. pihapuutarhan sanastoon, olohuoneen kalusteisiin, esineisiin ja koneisiin. Kun pitää oppia ruokapöydän asioita ja nimityksiä, ovat oppaina Belle ja Hirviö. Ruokia opettaa Remy-hiiri ja kasvimaan herkkuja Tiana. Hedelmäoppia antaa itse Lumikki ja makuuhuonesanastoa Hiro. Kylpyhuoneessa hääräävät Aku ja veljenpojat. Hiro ja Baymax liikkuvat kaupungilla ja Tähkäpää vie lapset kyläjuhliin. Masi ja Tare ovat koulun penkillä, Tiana ravintolassa, Minni ja ystävät ostoksilla, Buzz Lightyear lelukaupassa, Lilo ja Stitch ruokakaupassa, Hessu lääkärin vastaanotolla.

Zootropoliksessa tutustutaan ammatteihin, ajoneuvoja opettavat Salama ja Sally. Lentokenttään tutustutaan sekä palokunnan töihin. Muita kohteita ovat mm. leikkikenttä, tiedemuseo, kuvataide välineineen, kirjasto, konsertti ja soittimet, urheilusanasto, elokuvateatteri, synttärisanat, joulu, eläimet, viikonpäivät, jne…

Tällainen kirja kyllä värikkäänä ja tarinan aihelmia sisältävänä antaa lapsen mielikuvitukselle vapauden liitää. Ennenvanhaan kun itseni lapsuudessa koulukirjatkin olivat mustavalkoisia, oli meillä lapsilla kova into etsiä kirjastosta luettavaa. Joskus piti lukea taskulampun valossa peiton alla, niin isä ja äiti eivät välttämättä huomanneet mukulansa valvovan.

Nykylapsilla on paljon enemmän mahdollisuuksia innovointiin ja mielikuvitusen käyttöön. Onneksi ennen oli luonto lähellä lapsia ja sieltä keräsimme kokemuksia ja muistojälkiä aikuisuuden varalle.

Mahtava kirja. Aikuisen kanssa voi nykytavan mukaan oppia lukutaidon jo 4-5 -vuotiaana. Tällaisen virikkeisen kirjan kanssa se onnistuu. Tarvitaan tietysti läheisyyden lämpöä ja ymmärtävää aikuista tähänkin kirjaan perehtyessä.

Jouko Varonen