Disney, Pöö ja Ainoa laatuaan

Pelkoa, surumieltä, iloa

Talvinen tarina ja jännitysjuttuja

Disney Frozen: Ainoa laatuaan, Sanoma Media Finland 2017

Disney, Pöö, 10 hassun hurjaa tarinaa, Sanoma Media Finland 2017

Lapsen tunnemaailma kehittyy vähitellen. Siinä voivat aikuiset olla apuna neuvoinen ja ohjeineen. Myös tunteita välittävät kirjat, voivat opettaa lasta käsittelemään tunteitaan. Ainoa laatuaan kirja kertoo tunteista muun tapahtumisen ohella. Kun Olaf lumiukko ystävineen matkustaa jääpalatsiin tapaamaan Olafin ystäviä, lumilapsia, on ensimmäinen tunne jälleennäkemisen jälkeen surumieli. Lumilapset eivät tulekaan halimaan Olafia, niin kuin tämä oli odottanut. Niillä on omia kiireitä ja todella nuo velikullat ovat touhukkaita. Olafin on opittava, että jokainen on ainoa laatuaan ja lumilapset eivät ehkä juuri pidä samoista leikeistä kuin hän. Niin se on ihmislastenkin kohdalla. Jokaisella on omat asiansa ja lapsen täytyy opetella sama taito kuin aikuisten. Hänen täytyy olla kiinnostunut myös muiden leikeistä, että saa näistä ystäviään. Kirja on kauniisti kuvitettu Frozen seikkailu ja edustaa Disneyn uusiutunutta ilmettä.

Toki esim. Pöö kirjassa seikkailevat vanhat tutut klassikot aina Prinsessa Ruususesta ja Peter Panista lähtien. Disney-tuotannolla on oiva tapa jatkaa klassikkotarinoita, keksien päähenkilöille uusia seikkailuja. Pöö-kirjassa seikkailee 10 tuttua Disney-hahmoa ystävineen ja tunnelma on väliin melkoisen pelottava. Mutta hyvän sadun perusolemukseen kuuluu onnellinen loppu. Niinpä kummitusseikkailut muuttuvat läheisyyden lämmöksi ja ystävyyden tunnelmiksi.

Pöö-kirja sopii ehkä luettavaksi silloin, kun lapset tarvitsevat vaihtelua ja jännitystä. Mukana on tunnelmia halloween-juhlista, joissa kummitukset ovat mukana oleellisena osana.

Pidän siitä, että Disney saduissa on kautta linjan teemana ystävyys ja lähimmäisen ymmärtäminen. Pahiksillakin on omat hyvät puolensa, jos heitä lähestyy rakkauden avulla.

Jouko Varonen