Disney, Prinsessat, Tuhkimo, Viitan arvoitus, Sanoma Media Finland

Herttainen Tuhkimo – satu

Lämmintä prinsessa-glamouria

Disney, Prinsessat, Viitan arvoitus, Sanoma Media Finland 2018

Disney – sadut muuntelevat kivasti entisiä klassikkosatujen teemoja. Nyt liikutaan linnamiljöissä. Kirja on formuloitu myös ulkoasultaan linnan muotoon, joten taitolle se antaa uusia ja monipuolisia mahdollisuuksia. Nytkin kuvituksessa on tehty tarkkaa työtä aina vivahteisiin asti. Niinpä linnan elämä tulee esitellyksi tarkasti ja lisäksi annetaan lapsille vielä hoksottimia vaativia tehtäviä etsiä kuvista yksityiskohtia. Se ei ole aina ollenkaan helppoa, kun kuvat ovat täynnä linnan yksityiskohtia, palvelusväkeä, kalustusta, ruokapöydän antia, kutsuvieraita, jne…

Tuhkimo on hankkinut prinssilleen syntymäpäivälahjaksi kultakimalteisen viitan. Mutta voi voi, viitta onkin kadonnut viime hetkillä ennen vieraiden tuloa. Lapsille järjestetään tietynlainen salapoliisitehtävä ja vinkkejä viitan kähveltäjään.

Disneyn sadut ovat herttaisia ja sopivia pienimmille. Toki Tuhkimo aiheinen elokuva, jonka pohjalta näitä kirjoja on jatkettu, oli myös aikuisille kiva kokemus.

Kun näytin Tuhkimo-filmiä lapsenlapsilleni, nämä tietysti antoivat kehonkielellään ymmärtää, että satu ei ehkä vielä sovellu alle 5-vuotiaille, kun Tuhkimo-tytön vaiheet olivat aluksi niin vaikeat. Tämä kirja sopii hyvinkin kaikenikäisille.

Prinssi ei ollenkaan pahastu siitä, että hänelle tarkoitettu lahja on kadonnut. Tuumii, että Tuhkimo itse on paras lahja hänelle. Ja kun päästään herkuttelun ja tanssiaisten jälkeen kahden kesken, niin kas kummaa, viitan salaisuuskin ratkeaa onnellisella tavalla.

Pidän siitä, että pienille lapsille tarjotaan aina loppuidylli ja lämpimiä satuilluusioita näissä Disney-saduissa. Kiva innovaatio oli tehdä kirjasta linnan muotoinen avautuvine ovineen. Lienee niin, että lapsuudessa saatu lämpö ja rakkaus, vaikka yhdessä luetun kirjan muodossa, auttaa myös aikuisena kestämään vaikka kilpailuyhteiskunnan kiristyviä paineita.

Jouko Varonen