Don Rosan parhaat, Mestarin omat suosikit, Sanoma Media Finland

Don Rosa on nero

Mahtavia ankkasarjiksia

Wald Disney, Don Rosan parhaat, Mestarin omat suosikit, Sanoma Media Finland, 2018

Don Rosa ei ryhdy edes kustantajien tilaisuuksissa mainostamaan tuotoksiaan. Tuumii, että sarjisfanit kyllä löytävät ne, jos ne ovat sen arvoisia. Ja hyvää jälkeä on syntynyt. Tämäkin Don Rosa – kooste on jo 26. Rosan ankkasarjojen kokoelma, joka on Suomessa julkaistu. Yleensä niistä on otettu kymmenkunta painosta.

No sepä siitä. Tässä kirjassa seikkailevat tutut hahmot, kuten Aku veljenpoikineen, Roope, Karhu-kopla, Milla Magia, jne…

Tarinassa Nokanneulan tapaus Aku on kunnostautunut pilvenpiirtäjän ikkunoiden pesijänä ja on siinä hommassa varsinainen taituri – on kunnes alkaa näyttää veljenpojille taitojaan jossakin pilvien tuntumissa. Värikäs kuvakieli todistaa, että näistäkin aineksista saa tehtyä melkoisen huvinäytelmän.

Jutussa Nokkadamuksen kirous, on Roope – Ankka kiinnostunut vanhasta kultakorusta, joka tarujen mukaan tuottaa sekä onnea, että epäonnea. Kun jostakin luolastosta löydetään Nokkadamuksen patsas, jonka rinnalla kimaltelee tuo koru, nappaa Roope sen oitis kaulaansa. Mutta eivätpä Roope ja Aku-parka arvaa, mitä korun sieppaaminen tuo mukanaan. Taas mestarillinen suoritus Rosalta.

Paino-ongelmia hulluttelussa on Milla Magia ostanut Luccan noitakonferenssista uuden taikasauvan. Sitähän pitää kokeilla Roopeen ja Akuun. Millalla on myös taka-ajatus, että hän samalla vohkii Roopen kallisarvoisen ensilantin. Loppuidylli on tietysti ankkojen puolella ilkeän Millan jäädessä murehtimaan katkennutta sauvaa. Rosan kuvakieli on tässäkin jutussa riemastuttavaa.

Kirjan taitto, sekä kuplatekstien määrä on lukijaystävällistä lajia. Rosakin on pelkistänyt kuvissaan juttuja mukavasti. Niissä on sopiva jännite yhdistettynä mestarilliseen kuvakieleen. Nautin joka hetkestä Rosan sarjiksien parissa.

Jouko Varonen