Dori, Olaf ja Tassulaakso

Kevät tulee Olaf ja muita satuja

Lämpöä lasten maailmaan

Disney: Dori piilosilla, Sanoma Finland 2017

Disney: Kevät tulee Olaf, Sanoma Finland 2017

Disney: Tervetuloa Tassulaaksoon, Sanoma Finland 2017

Huonomuistinen välskärikala Dori elää riutalla yhdessä ystäviensä kanssa. Asetelma on tarjonnut värejä ja ihania merellisiä maisemia niin elokuviin kuin kuvakirjoihin. Tällä kertaa Dori on piilosilla ystäviensä kanssa ja kokee merelliset ihanuudet, mutta unohtaa tietysti mitä oltiin tekemässä. Onneksi vanhemmat löytävät hänet vedenalaisesta onkalosta, jossa Dori tekee tuttavuutta meren eläjien kanssa.

Kevät tulee, Olaf tarjoaa lumiukko Olafin seikkailuja kevään maisemissa. Vähitellen talvi muuttaa muotoaan, tulee pälviä ja ensimmäiset kukat pilkistelevät esille. Jossakin on pikkulinnulla jo poikue. Dori ihmettelee kevään ihmeitä onnellisena ja tietysti satu päättyy lämpimästi, ennen sitä aikaa, kun lumiukon on aika  heittää hyvästit ystävilleen.

Tassulaaksossa kissanpentu Hely auttaa ystäviään pulassa, kun linnassa on unohtunut vesihana auki ja kaikki ovat hädässä. Täydellinen tutu – sadussa poni auttaa ystäviään ja saa itsekin hienon juhla-asun lahjana. Rohkeat yövartijat- jutussa tiikeri Sauli ja kissanpentu Hely haluavat molemmat Tassulaakson viralliseksi yövartijaksi, mutta pelkäävät ikävä kyllä jopa varjokuvia ja kissanpentu Pinja saa pestin.

Disneyn sadut varioivat elokuvistakin tuttuja satuaihelmia ja satujen aihepiirit ovat sopivia pienille lapsille, jotka tykkäävät ystävällisyydestä, sydämellisyydestä ja siitä että hyvä palkitaan hyvällä. Kun itse tein lastenkirjoja, opin, että lapsille on tarjottava loppuidylli, eikä suinkaan liian paljon raakuuksia tai hyvä-paha asetelmia. Disneyn-tiimin tyyli on vaikuttaa lapsiin lämmöllä ja rakkaudella. Lienee todella niin, että hyvä usein palkitaan ja nykyaikainen pyssyjen paukuttelu ja väkivalta jopa lasten elokuvissa ja videopeleissä kuuluu paremmin k16 – sarjaan.

Jouko Varonen

Vastaa