Doria etsimässä

Dori ja Nemo, nykylasten sankarit

Merellisiä näköaloja

Disney: Doria etsimässä, kuvakirja, Sanoma Media

Disney: Suuri kisa, kuvakirja, Sanoma Media

Andrew Stantonin onjaama tietokoneanimoitu elokuva on poikinut myös suuren joukon kuvakirjoja. Doria etsimässä – kirjan tarina on monivivahteinen, kuten myös sen huikeat merelliset maisemat.

Dori on muistihäiriöinen palettivälskärikala, joka on elänyt vuoden vuokkokala Marlinin ja tämän pojan Nemon kanssa kauniilla koralliriutalla. Eräänä päivänä Dori kuitenkin alkaa muistaa lapsuuttaan ja lähtee jäljittämään vanhempiaan, jotka asustelevat kalifornialaisella kalantutkimuslaitoksella. Marlin ja Nemo lähtevät mukaan matkalle, mutta joutuvat eroon Dorista. Lopulta, monien värikkäiden vaiheiden jälkeen ja uusien tuttavuuksien avulla vanhemmat ja kalaystävät löytyvät.

Nemon tarina, josta on myös tehty tietokoneanimoitu filmi, muistuttaa Dorin tarinaa. Tässä kolmiulotteisessa pikkukirjassa ystävykset ovat kuitenkin yhdessä kisaamassa kilpikonnien kanssa merenalaisessa kilpailussa. Disney-tuotannolla on tapana varioida sankariensa elämää pieninä annoksina kuvakirjoissaan.

Elokuvien suuri suosio näkyy myös näiden kuvakirjojen kuvituksessa. Joskus tuntuu siltä, että Dori-kirja on liiankin sekava ja monivivahteinen, koska siihen on sisällytetty koko elokuva pienoiskoossa. Lapselta voi sekamelskassa mennä sormi suuhun.

Mutta kirjojen kuvamaailma on todella suurenmoinen ja viehättävä. Voi vain kuvitella, miten lasten mielikuvitus lähtee liitoon ja kirjassa riittää katselemista aina uudelleen ja uudelleen. Harvoin on merenalaista maailmaa kuvitettu näin loistavasti. Toivon, että kirjaa lueskellaan yhdessä aikuisen kanssa, koska tarvitaan myös pelkistävää kertojanääntä, että palat loksahtavat kohdilleen ja elämyksestä tulee täydellinen.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa