DR Julie Smith: Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin, WSOY Kustannus 2022

Kultahippuja julkkispsykologilta

Ihmisen on sallittava itselleen vaikeitakin tunteita

Dr Julie Smith: Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin? WSOY Kustannus 2022

Telkusta tuttu pykologi neuvoo mm. niitä, jotka ovat joutuneet jättämään elämänkumppaninsa. Totuttautumisen aika esim. läheisen kuolemaan tai pitkäaikaishoitoon on tärkeä. Mielessä velloo monenmoisia tunnetiloja. Toki tämäkin on yksilöllistä. Joku kulkee polkunsa vaikeimman kautta ja menettää ihmissuhteensa. Toinen käyttää järkeä myös tunneaallokossa.

Pahimpia tilanteita ovat ne, jossa sukulaiset tai ystävät etsivät patenttiratkaisua tilanteeseen esim. dominoimalla uskonasioilla yrittäessään autta, niinkuin tilanne olisi Jumalan rangaistus.

On pysteltävä rauhallisena. Liikunta on hyvä, sosiaaliset suhteet, luonto, musiikki, kirjoitttaminen, lukeminen, taiteen tekeminen. Ihmisen on kasvettava uuteen vaiheeseensa, itkettävä itkut, kipuiltava, mutta samalla kasvatettava turvallista säiettä uuteen. Psyykestä ja fyysisestä kunnosta on pidettävä huolta. Läheistä ei tarvitse jättää. Muistot ovat sitä varten. Matkan on annettava johtaa rauhallisesti uuteen elämänvaiheeseen.

Yllätyin. Huomasin, että omat kokemuseni rimmaavat tämän viisaan psyklogin ohjeisiin ja siteerauksiin.

Kirjan tekijä tarjoaa apua myös mielialan vaihteluihin, motivaatioon oman elämän suhteen, tunteiden hallintaan, itseluottamukseen, pelkoon ja ahdistukseen, stressiin, elämän merkityksen löytymiseen, jne…

Erittäin tärkeä kirja ja plussana sekin että teoksesta ei ole tehty ”tehtäväkirjaa” malliin, merkkaa ilon hetket ja surut muistiin ja valkkaa ilon aiheista sopivat itsellesi.

Kiitän henkilökohtaisesti kirjan tekijää oivasta lähestymistavasta erinäisiin elämän ongelmakenttiin. Ymmärtämättömistä ihmissuhteista olisi pyrittävä eroon ja kasvettava jos mahdollista rauhallisesti stabiiliin tilanteeseen.


Jouko Varonen

SARV:n jäsen