Eero Pokela: Siipirikko, Minerva Kustannus

Nousujohteinen elämäntarina

Kilon keskosesta Rautaruukin viestijäksi

Eero Pokela: Siipirikko, Muistelmat, Minerva Kustannus

Sehän alkoi pommikoneista, siis venäläisistä. Äiti säikähti sydänjuuriaan myöten ja lapsi putkahti maailmaan siinä samantien. Kiloinen lihanpala.

Mutta vaikeasta alusta, jonka kukaan ei uskonut päättyvän onnellisesti, jatkui taistelu Pohjois-Suomen sodanjälkeisissä oloissa – elämästä:

Kuka vielä uskaltaa puhua suloisesta lapsuudesta. Minun kohdallani se oli päivittäistä sotaa pysyä edes jotenkin kiinni elämän syrjässä. ”

Siitähän Eero ponnisti elolle ja kaukosammalsuo-tyyliset elämän portaat johtivat aina vain loivasti ylöspäin. Kun aikaa kului, löytyi hyvä elämäntoveri ja ura urkeni mm. Rautaruukin tiedottajana ja monen lehden päätoimittajana. Verbaalin miehen maineessa kun Eero oli, alkoivat myös runojen rustailu ja kirjalliset puuhat kiinnostaa. Niinpä painettiin muutama kirjakin koviin kansiin.

Että mitä? Tumman tummana alkava tilitys saa myös päätalomaisia huumorisävyjä ja kertomus alkaa valoisampana kiinnostaa myös lukijaa. Anekdoottejakin tarjoillaan ja joskus ihan positiivisen sävyisiä.

Sen verran olen elämänkertoja ja -tarinoita lukenut, että tiedän vaihtoehdot suunnilleen tarkasti. Voidaan kertoilla laveasti tai päätyä tiiviimpään kielelliseen asuun. Toisaalta voidaan vesittää tummat sattumukset ja stilisoida homma vähemmän lukijaystävälliseksi.

Pokelan vaudissa tunsin jotakin samaa, kuin parikymppisenä, kahlatessani Päätalon varhaistuotantoa. Pohjoiset miljööt ovat karuhkoja, mutta eivät estä huumoria kukkimista.

Kiva elämänkerta. Ihan joskus tuli, Pokelan aikalaisena, kyynelherne poskipäälle. Tällaisia tarinoita on Suomessa paljon, mutta kertojat vähenevät. Uudet ajat tietysti tuovat omat tarinansa, mutta niistä toisella kertaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen