Eetu Salunen, Raihnainen Suomi, Duodecim-kustannus

Liiku, jätä tupakka ja viina

Terveet elämäntavat kunniaan

Eetu Salunen: Raihnainen Suomi, Duodecim Kustannus

Niin se vain on, että tupakka, viina ja liikunnan puute nousevat kärkisijalle suomalaisten vanhusten sairastelussa. Toki on muita asioita. Joku masentuu, kun elämässä ei ole tarpeeksi sosiaalisia virikkeitä, toinen haksahtaa ruoka-asioissa epäterveellisiin maneereihin. Käväistään kaupasta, jos pystytään, sitä helpointa mikrossa lämmitettävää, unohdetaan kalatiskit ( liian vaikeaa ), jämähdetään apaattisina kotisohvalle ja katsotaan television sillisalaattia väkivalta-seksi-pintaviihde- akselilla, kun muuta kulttuuria on vähänlaisesti tarjolla.

Pitäisi produsoida enemmän luonto-ohjelmia. Kaikki ikääntyneet eivät pääse muuten luontoon. Terve huumorikin olisi hyvästä niin ”toosassa” kuin parisuhteissa.

Jo telkun ohjelmien mainospätkät pullistelevat väkivaltaa ja mustaakin mustempaa antia. Kas, kun tietokonepeleihin tottuneet nuoret, valtaryhmä, kaipaavat tappamista, ampumista, pahoinpitelyjä ja karrikoituja ihmissuhdesarjoja hirvityksineen.

Apaattisuus on paha sairaus. Pahempi kuin korona. Lisäisin sen ansiokkaan kirjan antiin sinne syy/seuraus – puolelle.

…”Oma osansa on myös elintavoilla. 70-vuotiaat naiset painavat enemmän kuin koskaan, tupakoivat enemmän kuin koskaan, käyttävät alkoholia enemmän kuin koskaan ja liikkuvat vähemmän kuin koskaan. Ei ole vaikea ennustaa, että viidentoista vuoden kuluttua he ovat raihnaisempia 85 – vuotiaita kuin voisivat olla.”

Jouko Varonen

SARV:n jäsen