Eeva Kilpi: Sininen muistikirja

Kilven koskettava päiväkirja

Vanhuudesta, yksinäisyydestä, ikävöinnistä

Eeva Kilpi: Sininen muistikirja, WSOY 2019

Niin on taas käynyt, että Eeva Kilven laaja lukijapiiri sai uutukaisen kirjan syksyn pimeisiin iltoihin. No, yleensä nämä Kilven kirjat ovat viimeisen kahdenkymmen vuoden ajalta olleet yhtä päiväkirjaa, rikkaasti assosioivalla skaalalla, yksinäisyyden kuvajaisista vaikkapa naisasiaan ja jumalasuhteisiin.

Naisella on aina ollut mieheen suunnattoman suuri seksuaalinen valta. Mutta se ei riitä naiselle. Nainen haluaa tasa-arvoa. Tasa-arvo ei perustu seksuaalisuuteen, vaan oikeudenmukaisuuteen. Se on ihmisarvoa. Ihmisten keskinäiseen kunnioitukseen perustuvaa ansioitten tunnustamista yhteiskunnassa, perheessä, työssä, ihmissuhteissa.”

Kilpi hyppää päiväkirjassaan notkeasti vanhenemisen analyysista ja terveyden krempoista ihmiskunnan syyttelyyn ja luomakunnan hyväksikäyttöön. Hän kärjistää niinkin, että ihminen on luomakuntaa pilaava epäsikiö evoluution ketjussa.

Joskus kirjailija on enemmän juttupäällä, joskus päivän saldoksi riittää vain mietelause. Niissä Kilpi kiteyttää teemojaan, jos mahdollista, selkeään ja karsittuun asuun. Elämää hän pitää alituisena jännitystilana ja onnea vaikka hetkellisenä erosta tästä mielen kiirastulesta. Hän tuumii, että vanhakin ihminen on ikuisesti nuori ytimeltään. Vuosien mittaan tulee mukaan paljon hyödyllistä, värikästä, vivahteita, viisautta.

Kirjahan on täyttä kultaa Kilven lukijoille. Jos teemat ovat usein mollivoittoisia, pilkistää aurinkokin sopivasti esille, kuin syksyisten harsopilvien takaa. Silloin maisema hymyilee ja ihmisen osa, vaikka onkin joskus vaikea, näyttäytyy arvokkaan kauniina kokemuksena.

Kirja on koottu päiväkirjamerkinnöistä kahdenkymmenen viime vuoden ajalta. Kilven teemaston kun tietää, niin lukija orientoituu piankin tähän mielenmaisemaan ja nauttii, nauttii…

Teos on todellinen makupala suomalaiselle, melankoliaan taipuvaiselle lukijalle. Mukana on myös rohtoa ikävään ja ahdistukseen tai mitä niitä sielun ja kehon vaivoja onkaan useimmilla ikääntyvillä.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen