Ei mikään yhden illan juttu, Journalistien järjestäytymisen vuosisata, Edita Publishing ja Suomen journalistien liitto

Journalistien ansaittu historiikki

Valtamediasta mobiiliaikaan

Pirkko Leino-Kaukiainen/Leena Riska- Campbell: Ei mikään yhden illan juttu, Journalistien järjestäytymisen vuosisata, Suomen Journalistiliitto ja Edita Publishing Oy 2018

Sen verran tiedän journalistin työstä, että olen itse toiminut kymmenissä valt ja maak – lehdissä toimittajana, senttarina ja kriitikkona. Suurin työsarka on ollut taidekriitikon homma, jota on kestänyt 40 vuotta. Töihin mahtuu myös luontotoimittajan puuha ja tietysti verbaalisti noheva kun olen, on tullut tehtyä myös 25 kirjaa kaupallisilta kustantajilta. Vielä eläkepäivillä olen ottanut vastaan haasteita, kuten tämän esillä olevan kirjan esittely ja kritisointi.

Kirja jakaantuu kahteen osaan. FT Pirkko Leino-Kaukiainen kertoo ajasta, jolloin liitto kävi loputonta taistelua työehtosopimuksen saamiseksi. Hänen tekstinsä ulottuu vuoteen 1967. Valtiotieteiden tohtori Leena Riska-Campbell käsittelee ajanjaksoa ensimmisestä työehtosopimuksesta niihin vuosiin, jolloin Sanomalehtimiesten Liitto laajeni toimitus- ja ohjelmatyöntekijöiden järjestöksi.

Järjestöasiaahan tämä kirja aika paljon on, joten lukukokemus on tietysti hivenen puuduttava. Mutta jospa joskus tehdään lukijaystävällisempi kooste, jossa on hersyviä anekdootteja ja puheenvuoroja kentältä. Itsellänikin olisi vaikka kuinka paljon hulvattomia kertomuksia legendaarisista päätoimittajista ja toimitustyön arjesta.

Kirja on ansiokas, vähän kuivahkolta tohtorikieleltä maistuva kooste, mutta arvokas asia tietysti vaatii tällaisen jämäkän ja todella asiallisen teoksen.

Nykyisin sanomalehti on vaihtumassa vähitellen mobiiliavusteiseksi. Joskus tietysti koittaa sekin päivä, kun perinteinen paperilehti on aikansa elänyt. Mutta aina tarvitaan napakoita toimittajia jotka panevat itsensä ja uransa likoon tarpeentullen.

Kirja on arvokas monumentti mm. journalistien järjestäytymisen vuosisadasta ja edunvalvonnasta.

Jouko Varonen