”Mollen” tytär kirjoitti kirjan
Taidekokeiluja, ryyppyputkia, hoitoa ja isäkritiikkiä
Eira Mollberg: Villahousuhäpeä, Tammi 2019
Kovan taiteilijan lapset ovat tosi heikoilla elämässä. Mollellakaan, joka oli kuulu elokuvaohjaaja, ei ollut aikaa antaa tyttärelleen lämpöä ja rakkautta. Niinpä tyttären elämästä tuli enemmän tai vähemmin invalidisoivaa, jopa traumaattista.
Mutta suomalaisella on sisua. Työväenopiston kirjoituslinjan vetäjällä ( jollainen itsekin olin), riitti sisua katkaista alkoholikierre spesialistien kanssa ja hoitaa henkisiä vaikeuksiaan. Niinpä nyt onkin esillä kovakantinen kirja ihan kärkikustantajalta ja tietysti asiaan on vaikuttanut myös tyttären sukunimi, Mollberg, vaikka on typerää kriitikolta ottaa semmoinen puheeksi.
Kyllä kollega ( kirjoitusohjaaja ja kaupallisen kustantamon kirjailija) on ollut luova ja intohimoinen eläessään. Niinhän sitä sanotaan, että taiteilijoita syntyy vaikean ja traumaattisen lapsuuden kautta.
Nyt käsillä oleva teos on suomalaisen melankolian kanssa rimmaava opus. Vaikeuksia ja surkeita elämänkohtaloita riittää. Mutta mukana on vahva suomalaisen sisun säie. Kirjailija haluaa sanoa muille samoissa ongelmissa rypeville, että ei tässä niin helposti luovuteta.
Kun kirjailija koki tehdä elämänkertaa Brita Kekkosesta, niin hän sai myös sisäpiiritietoa, niin Kekkosen kamusta Anita Hallamasta kuin pojista ja heidän vaiheistaan. Semmoiset asiat, varsinkin uniikkia kurkistelutietoa sisältävät, ovat toki omiaan saaman lukevan yleisön vinguttelemaan visojaan kirjakaupassa.
Mutta asiaan. Kirja on todella rohkean ja itseään säästämättömän henkilön kirjoittama. Kriitikkona nostan hattua sille. Monet elämänkerturit kiertelevät ja kaartelevat tekstissään niin, että kaikki tummat sävyt poistetaan sivuilta. Semmoinen surettaa minua.
Hyvää jatkoa kirjailijana Eira. Kriitikonrenttu nostaa hattua Sinulle. Olet oman elämäsi sankari ja se riittää jo pitkälle. Pääsit tuonne rintani vasemmalle puolelle.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen