Eka kerta, Petteri Tikkanen

Poika, isä ja pojan kokemukset

Pelkistetty sarjakuva-albumi

Petteri Tikkanen: Eka kerta, Like kustannus

Malaispoika asuu talvisessa maalaismiljöössä. Linnuille pitää laittaa ruokintakoppi. Sekava halkopino kastuu lumessa. Isä kittaa kaljaa ja puhuu rumia. Poika menee maate ja katselee hemaisevia naisten kuvia, jotka tulevat uneen. Isä tulee makuuhuoneeseen humalassa, tupakka kädessä ja alkaa räyhätä. Äiti tulee rauhoittelemaan humalaista isää. Isä tulee taas puhuttelemaan poikaa

 – Jos otat korviksen…se korva putoo!

Poika kuittaa: – Minä nukun.

Äiti päättää lähettää pojan ukin luo, koska haluaa pojalle omaa rauhaa. Poika panee saunan lämpiämään ja kokee saunassa ensimmäisen seksikokemuksensa.

Poika lempataan bändistä, mutta hän saa kirjeen, että on päässyt opiskelemaan. Juna lähtee ja tyttö jää hankeen vilkuttamaan. Petteri Tikkasen kirja on kuin uni, kuin pelkitynyt muistuma menneiltä vuosilta. Kuvakieli koskettaa syvältä maalaislapsuuden elänyttä.

Sama talvi, sama alakulo, hirviö isä, huolehtiva äiti. Kaikki miljööt, jopa pojan hahmo tuovat mieleen nostalgisia muistoja omasta maalaislapsuudesta. Myös opiskelun alkaminen ja juna joka vie kohti erilaista tulevaisuutta, kuuluu monen maalaispojan todellisuuteen.

Eka kerta on Tikkasen Eero-sarjan viides albumi. Tikkanen (s. 1975) on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka on saanut oppinsa mm. Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän on kotoisin Iisalmesta ja voittanut Eero-sarjallaan Sarjakuva-Finlandian. Tikkasen albumi Kanerva ja kirottu lokki (2008) on käännetty myös ranskaksi. Koin mahtavia emootioita, kun katselin ja lueskelin tätä tavallista tarinaa” maaseudulta. Kiitos kirjasta!

Jouko Varonen