Eksyksissä, Sylisampo, Kisa Taivaalla, Sanoma Media Finland, Lasten Keskus

Savannilta sylikkäin

Kivoja kirjoja pienimmille

Disney: Eksyksissä, ”Eikä olla!”, Sanoma Media Finland, 2018 Ryhmä Hau, Kisa taivaalla, Sanoma Media Finland, 2018 Alina Pulli-Karoliina Pertamo: Sylisampo, Lasten Keskus 2018

Timon ja Pumba ovat eksyksissä savannilla. Heidän pitäisi löytää virkistävä lähde. Tällä kertaa kaverukset ovat eri mieltä suunnasta. Matka johtaa vain edemmäs aavikolle. Timon on johdattamassa kaveruksia väärään suuntaan ja suuttuu, kun villisika Pumba ottaa ohjat käsiinsä. Mutta villisika on oikeassa. Virkistävä keidas löytyy. Timon tosin väittää, että hän se oli, joka keitaan keksi.

Tyypillinen tilanne vaikka työpaikalla. Kun työntekijä keksii jonkun hyvän innovaation niin pomo tai pikkupomo omii sen idean kohta itselleen. Niin se vain on jo lastenkin maailmassa. Hyvä ja opettavainen kirja, jonka paksuja sivuja sopii vaikka puraista.

Ryhmä Hau auttaa Pormestari Pujolaa kuumailmapallokisassa. Pormestari Hanttinen on aina ennen voittanut kisan, mutta nyt osat vaihtuvat. Hanttinen osoittaa hyvää urheilumieltä ja ojentaa palkinnon Pujolan porukalle. Ensi vuonna taas kisataan! Kiva kirja Ryhmä Haun ystäville. Ei liikaa dramatiikkaa.

Sylisampo sitältää vauvajumppaa kivojen kalevalaisella riimillä tehtyjen laulunpätkien säestyksellä. Niitä voi laulaa useaan kertaan ja opetella vauvan kanssa vaikka kääntymistä tai pieniä voimistelukikkoja. Läheisyys ja kosketus on tärkeää jo pienille vauvoille. Kosketus jättää muistijäljen ja suupielet nousevat hymyyn, kun näitä toistaa vaikka joka päivä. Kirjan kuvitus on myös lämpöistä ja herkkää.

On tosi hienoa, että myös pienimmille tarjotaan runsaasti kirjallisuutta. Siinä aikuinenkin oppii elämän eettisiä asioita. Aikuisen kanssa lueskellessa tulee mukaan myös läheisyyden lämpö ja lapsi oppii paremmin, mikä on oikein ja mikä vähemmän suotavaa, tai onko voitto tärkeämpi kuin jalo kilpa, sekä kunnia sille, jolle kunnia kuuluu.

Jouko Varonen