Eläimet, Suuri suomalainen eläinkirja

Eläinkirja kaiken ikäisille

Haahkasta hevoseen

Viljami Ovaskainen/Minna Ovaskainen: Eläimet, Suuri suomalainen eläinkirja, Readme. fi  2018

Ensimmäiseksi pitää antaa arvokkaalle teokselle plussia paristakin asiasta. Nimittäin kuvitus on laatuluokkaa, puuttuu vain että eläimet vielä ääntelisivät nappia painamalla. Lisäksi kirjan tekstit eivät ole tietoiskuja, vaan kukin eläin käsitellään kirjassa kokonaisvaltaisesti.

Kirjassa on mukana niin villieläimiä, tarhattuja eläimiä, kuin kotieläimiä ja lemmikkejä. Kirjo on siis mahtava tässä opuksessa ja se sopii tietysti perheen ja koulujen tietokirjaksi jo aakkostetun rakenteensa vuoksi.

Epäsuhtaa tietysti tuo se, että eläimet sivuilla eivät noudata mitään lajikohtaista järjestystä, vaan ovat sattumanvaraisesti aakkostettuja. Niinpä apinan jäljeen voi tulla ankerias ja kärpäsen jälkeen koira.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen esim. koululaiselle, joka pähkäilee kotona tai koulussa saamansa esitelmän aiheen kanssa. Kissa löytyy koosta ja näätä ännästä. Eikä kirja sisällä mitään päällisin puolin tehtyja ”sipaisuja”, vaan esitelmään ainekset löytyvät varmasti ja vielä jää karsittavaakin. Suosittelenkin kirjaa lukemistoksi koulujen kirjastoon. Lapset tykkäävät tämäntyylisistä hyvin kuvitetuista tietoteoksista.

Joku voi tietysti sanoa, että esitelmän ainekset löytyvät nykyisin wikipediasta ja tietokirjat eivät ole nykyaikaa. Uskallan kuitenkin olla eri mieltä. Kirja on sata kertaa seikkaperäisempi ja kuviltaan ammattimaisempi kuin tietokoneen anti.

Muistan opettaja-ajoilta leikin, jota eläimistä innostuneet lapset leikkivät: Selasivat kuvakirjaa eläimistä ja peukuttivat eläintä joka mie haluaisin olla”. Huomasin myös, että tämäntyyliset kirjat kuluivat hiirenkorville koulukirjastossa, ja jotakin tiedän asiasta, koska olin aika suuren koulun kirjastonhoitaja.

Kirjan taitto on rauhallinen ja kuvista ei tule ”sillisalaattia”. Myös teksti on sijoitettu hyvin, eikä sitä ole sotkettu joutavilla laatikoilla ja hajanaisilla tietoiskuilla.

Jouko Varonen