Elämä on hyvä, JUHAMATTI, Lector Kustannus

Symppis kansansuosikki

Raksalta kansan lempilapseksi

Juha Mäntylä/Jussi Mäkelä: Elämä on hyvä, JuhaMatti, Lector Kustannus 2020

Tykkään artistielämänkerroista niin kuin se entinen kylähullu puurosta ja moottorisahakarhuista. No leikki sikseen. Mäntylä ja Mäkelä ovat tehneet tosi ansiokkaan kirjan JuhaMatista iskelmälaulajan monivivahteisella taipaleella. Anekdoottejakaan ei teoksesta puutu ja nehän stimuloivat kriitikonrentun melkoiseen intoon. Legendaarinen kykyjen haistaja Topi Kärki vähän havahtui, mutta ei innostunut nuoren laulajan äänenmuodostuksesta. Kehoitti laulamaan harjoituksen vuoksi naisten biisejä. Jaakko Salo ei tarjonnut levytyssopimusta, vaan tuumi, että Suomessa ei tarvita kahta Katri-Helenaa tai Markku Aroa.

Pitihän sitä hankkia leivänjatketta myös raksalla, Seinäjoen oskesterin solistina, Anneli Sarin keikoilla, jonkun Junnun kängissä, jne…

Anekdootteja riittää keikkamatkoilta:

…Pojat keksi, että jos menet alasti huoltoasemalle sisälle, lyöt kämmeneellä kassakoneeseen ja huudat JEE JEE, saat 240 markkaa…”

…Yhtyeen rumpali alkoi asemalle päästyään huutamaan ja möykkäämään, että kaveri pitäisi päästää putkasta pois, koska matkaa pitäisi jatkaa. Tämä ei kuitenkaan ollut onnistunut vaan myös möykkäävä rumpali teljettiin putkaan”…

…Kone piti hirveää meteliä ja se tärisi ja heilui koko lennon ajan. Tuntui että jokainen koneessa oleva pelkäsi, ainakin me kaikki soittajat pelkäsimme, sen voin myöntää…mutta Sorsanperälle ehdittiin ajoissa ja saimme soittaa täydelle salille”…

Että mitä. Vaikuttaapa siltä, että kirjalle löytyy innostunutta kohderyhmää kosolti. Teosta voi myös nimittää selkeän ja lukijaystävällisen taiton sekä runsaan ja ansiokkaan kuvituksensa tiimoilta myös fanikirjaksi.

Ja kunnian kukkohan se alkoi laulaa JuhaMatille, kun suomalainen on sitkis yrittämään valitsemiinsa päämääriin. Miestä on viety ja viedään vieläkin kuin sitä kuuluisaa litran mittaa. Toki verottajamörkö on kummitellut ja artistin painajainen, ylinopeus,on keventänyt takataskua. Mutta hui hai. Kunnon mies menee tällaisista pienistä vaikeuksista yli että heilahtaa.

Löytyy minultakin You Tube – virityksiä omalla nimelläni, joten jotain iskelmien teosta tiedän. JuhaMatti on kuitenkin gurun arvonimensä ansainnut kovalla työllä. Kriitikonrenttu nostaa hattua.

Hienoista kielenkorjausta, suomenkielen abrobaturini hikisesti suorittaneena, olisin vielä odottanut tekstiin oikolukuvaiheessa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen