Elämää ennen 60-lukua, Aino Moilanen

Tärkeä kirja

Tietoa lähihistoriasta

Aino Moilanen: Elämää ennen 60-lukua, Reuna kustannus 2017

Harvoin sattuu käteen kirjaa, joka herättää näin paljon muistoja. Synnyin vuonna 1949 maalaistaloon ja toden teolla, Aino Moilasen piirtämät maalaiskodin tavarat, työtavat  ja työvälineet olivat itselleni täyttä totta vielä kymmenvuotiaana ja senkin jälkeen.

Moni perheenisä joutui sotaan ja tietysti kävi niin, että kotiväki joutui sillä aikaa huolehtimaan kaikista maatalon töistä. Usein isä palasi, jos palasi ollenkaan, invalidina ja äidin työtaakka oli melkoinen. Lapset joutuivat talon töihin jo 10 – 15 vuotiaina. 15 – vuotias joutui usein tositoimiin metsätöihin, joita sodan jälkeen riitti.

Moilanen on tehnyt todella ansiokkaan työn tallentaessaan satalukuisen määrän esineistöä, elämää, työtapoja ja työvälineitä, joita tuohon aikaan tarvittiin. Silloin ei ollut televisiota ja radiotakin piti käydä kuuntelemassa naapurissa, jolla oli ollut varaa sen hankkimiseen. Ihmiset kävivät kylättelemässä toistensa luona.

Nostan hattua Moilaselle tärkeästä kulttuuriteosta. Itsekin olen tallentanut lastenkirjoihini vanhaa perinnettä, usein juoniainekseen sekoitettuna. Moilanen kertoo myös sen ajan juhlista ja tavoista. Kun nuoret eivät uskaltautuneet kysymään tytön kättä mennäkseen tämän kanssa naimisiin laitettiin puhemies asialle. Sentään kirjassa ei mennä yhtä pitkälle kuin Kalle Päätalo, joka kirjasi intiimit hetket ja jopa tilanteen kun nuori aviopari ei uskaltautunut lapsentekopuuhiin vaan paikalle oli kutsuttava kylänmies neuvomaan kädestä pitäen.

Moilanen jättää aremmat asiat, kuten eläinten teurastuksen tai muut ”lapsilta kielletyt” asiat kuvittamatta. Teksti on asiallista ja hyvin luettavaa. Moilasen kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, mutta pidin hänen teksteistäänkin. Tällaista kulttuuritekoa on odotettu ja nyt kirja on saatu kansiin. Toivonpa, että nykyajan nuoret löytävät tämän aarteen.

Jouko Varonen