Elämäni ennen kuolemaa

Syöpädiagnoosista sydämen vajaatoimintaan

Kertomuksia kriiseistä

Elina Järvi ja Olga Poppius: Elämäni ennen kuolemaa, Like-kustannus 2017

Joskus elämä järjestää ikäviä yllätyksiä. Ihminen joutuu kasvotusten kuoleman mahdollisuuden kanssa. Sellainen tilanne voi olla liikenneonnettomuus, syöpädiagnoosi, vauvan syntyminen sydänsairaana, jne…

Mielestäni kirjan tarinat ovat selkeitä ja koskettavia kertomuksia. Niinpä Mari oli ihan ymmällä. Nytkö tulee kuolema? Mutta läheisten ja ystävien tuella hän selvisi alkushokista, otti vastaan syöpähoidot, ja sai lopulta terveen paperit.

Jussi, lahjakas muusikkoperheen poika taas ajautui viina-ja huumekierteeseen. Hän oli taitava basisti ja niinpä joensuulainen Hassisen Kone – yhtye palkkasi hänet riveihinsä. Myös Virve Rosti tarvitsi yhtyeeseensä hyvää basistia. Jussin tarina on selviytymistarina. Pahastakin kierteestä voi selviytyä voitolle.

Kristiina koki Khao Lakissa tsunamin raskaimman kautta. Matilta meni jalka onnettomuudessa, mutta hän oli sinnikäs ja päätyi maailmanmestariksi. Njassa sai syöpädiagnoosin ja sytostaattihoidot, mutta voitti taistelunsa.

Hiljalla todettiin mammografiakuvissa viallinen sydän ja tilanne oli monesti kriittinen. Nyt hän on iloinen kuusivuotias, isän ja äidin silmäterä.

Kirja sisältää selkeitä ja elämäntarinoilla syvenneltyjä kertomuksia ihmisten kriiseistä. Joskus voi tuntua vaikealta. Itselleni tuli mieleen syöpädiagnoosini 13 vuotta sitten. Tilannetta ei aluksi voi uskoa todeksi, mutta vähitellen päästään vaiheeseen, jossa uusi todellisuus on sisäistetty. Kriisihoitoa tarjoavat usein ystävät ja sukulaiset, tietysti aviopuolison rooli on tärkeä.

On hyvä, että tällainen kirja on tehty. Sen kertomukset ovat selkeitä ja hyvin eteneviä. Lisäksi kirjan arvoa lisää se seikka, että moni voi lukea sitä samaistuakseen omiin kriisitilanteisiinsa.

Ehdottomasti palkitsemisen arvoinen teos.

Jouko Varonen