Elämäni vegaanina

Vegaanina on hyvä olla

Terveys ja moraali tähtäimessä

Mia Takula: Elämäni vegaanina, 14 ihmistä huipulla, Into-kustannus

Vegaani pyrkii sekä ravitsemuksessaan että muussa kuluttamisessaan välttämään eläinperäisiä ja eläinkokein testattuja tuotteita ja palveluita. Vegaani ei syö lihaa, kalaa, kanaa kananmunia, maitotuotteita tai liivatetta vaan koostaa ruokansa kasvisperäisistä aineksista, kuten viljoista, palkokasveista, juureksista, kasviksista, soijatuotteista, hedelmistä, sienistä, ja jotkut myös siemenistä ja pähkinöistä.”

Kirja kertoo vegaanien arjesta. Kirjailija ja Playboy-tähti Katariina Souri tuumii, että eläinperäisistä tuotteista luopuminen antaa tilalle jotakin parempaa.

Kirjaan on kerätty vegaanien tarinoita. Palomies Sami Lillsunde on päässyt kaverien joukossa erityiasemaan. Hänen kokkaamiaan vegaaniruokia haluavat kaikki syödä. ” Minulle eläimet ovat vain kanssamatkustajia tällä planeetalla matkalla auringon ympäri siinä missä ihmisetkin.”

Lääkäri Nina Ilmaniemi rakasti ennen liharuokia, mutta ihastui vegaaniruokien makumaailmaan. Potilaitaan hän ei erottele vegaaneihin ja ”tavallisiin” vaan pitää vakaumuksensa erillään ammattiasioista. Hän tuumii olevan tieteellistä näyttöä siitä, että eläintuotteiden käyttö lisää sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, suolisto- ja eturauhassyöpien riskiä.

Vegaanina olo on elämäntapa. Siihen yhdistyy myös elämän laadun parantuminen. Niinpä entinen himometsästäjä tilaa nykyisin ravintolassa vegaaniruuan vaikka vaimolle tuodaan liharuoka.

Oma poikani tykkää vegaaniruuista ja hänelle on tärkeää myös vaatevalinnoissa luottaa keinokuituihin ja puuvillaan, sekä nahkattomiin vaihtoehtoihin. Kun poika tulee vierailulle isän ja äidin luo, on usein ruokavalio vegaanille sopivaa. Poika tekee ruuan ja olen huomannut että se on maistuvaa ja hyvää. Vegaanin elämäntapa tuo mukanaan hänelle myös joogan, henkisen terveyden ja hyvinvoinnin.

Kirja on hyvä johdatus vegaanin elämäntapaan ja joskus huomaa lukijakin, että kynnys vegaaniksi on hyvin pieni. Tarvitaan vain sopiva heräte. Sellaisen tämä teos tarjoaa. Kirja ei ole provosoiva vaan myönteinen kokemus.

Jouko Varonen

Vastaa