Elämäntaitoa yksisarvisilta, Kirjapaja-kustannus

Kivoja vinkkejä yksisarvisilta

Luovuuden leijat lentävät korkealle

Eunice Horne: Elämäntaitoa yksisarvisilta, suom. Vilhelmiina Koho, Kirjapaja-kustannus 2018

Tästä kirjasta jokainen löytää oman yksisarvisensa. Ei liene ketään niin jöröä, ettei hän joskus haluaisi vapautua hulluttelemaan ja näkemään elämän yksisarvisen satusilmin.

Pienet lapset ovat usein täynnä yksisarvisvoimaa ja haluavat olla omaperäisiä, kunnes tulevat puuduttavat kouluvuodet ja yrittävät tehdä lapsista samanlaisia, totisia torvensoittajia. Mutta aina voi piirrellä historiankirjan liepeeseen yksisarvisia, tai tekstata koulun vessan seinään pieniä yksisarvisrunoja.

Kun lapsi varttuu yksisarvisen opeissa kaikesta huolimatta ja  pojat ( myöskin tytöt ) joutuvat armeijan harmaisiin, on tultu paikkaan, jossa yksisarvisuus on kiellettyä. Silloin on turvauduttava mielikuvitukseen ja sisäisiin yksisarvisfantasioihin, kunnes armeijavuosi on lusittu.

Aikuisena voi työpaikalla toteuttaa yksisarvisuutta, kertomalla kivoja vitsejä kahvihuoneessa, auttamalla kavereita, jotka ovat masennuksen syövereissä, jos ei muuta niin halimalla tai sitten asettumalla työpaikan byrokraattista ilmapiiriä vastaan, tietysti yksisarvisen lempeällä hymyilevällä vastarinnalla.

Mutta asiaan. Tämä kirja on ihan kiva ja hyvä toteutukseltaan. Se on helppolukuinen, joskus toistoinenkin, mutta hyviä ja tärkeitä asioita pitääkin toistaa, että ne jättävät muistijäljen. Itselleni jäi kirjasta kevyt ja lämmin olo. Ehkä sittenkin olen lastenkirjailijana ollut onnellisempi kuin konsanaan proosallisissa ammatissani johtajaopettajana ja varaehtorina, joiden on pidettävä kuria ja pystyttävä käymään oppikirjat kannesta kanteen läpi, vaikka talvella kutsuvat kuurametsät lasten kanssa, keväällä heräävä luonto, linnut, sammakot ja ötökät.

Yksisarvisuuteen on monia muotoja. Niinpä suosittelisinkin seuraavaan valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan kuivien koulutuspäivien sijaan kaikille rehtoreille ja koulutoimenjohtajille tätä kirjaa, joka on yliveto elämäntaito-opas myös lapsille koulukirjaksi.

Jouko Varonen