Elina ja Tiedenaiset: Kaikki muuttuu, Isosisko selvittää murrosiästä melkein kaiken, Tammi Kustannus

Missäs sitä taas oltiin

Murrosikäinen on henkisesti labiili-tai ei

Elina ja Tiedenaiset: Kaikki muuttuu, Isosisko selvittää murrosiästä melkein kaiken, Tammi Kustannus 2021

Joillakin lapsilla ns. murrosikä alkaa jo kymmenen ikävuoden jälkeen. Mutta viimeistään peruskoulun yläasteella alkaa teini olla jo aika kriittinen kotona ja koulussa. Eihän siinä mitään, mutta kun suomalainen koululaitos yrittää tehdä kaikista lapsista stereotyyppisiä. Ei mieli mettä keitä lapsillakaan. Toisaalta yhteiskunta pyrkii ratkaisuissaan suosimaan köyhimmän kansanosan kurjistumista, ylläpitää köyhien kidutukseen tarkoitettuja kolikkopelejä ja veikkausta muun muassa. Jos itse saisin päättää asiasta niin nämä pahat köyhien kurjistajat heti pois ja erilaiset tukirahat verotuksen kautta toimiviksi. Rahapelienkin kohdalla puhutaan ympäripyöreää hoitoretoriikkaa, mutta samalla keksitään ja mainostetaan telkussakin uusia pelihimoon johtavia innovaatioita.

No, mutta tähän kirjaan. Kirjoittajaa voisi luonnehtia sanoilla: positiivisuutta jakavasta tubettajasta tietokirjailijaksi.

Täytyypä heti siteerata näitä nuorisoon meneviä tekstejä:

– Saat olla lapsi niin kauan kuin haluat ja pukeutua miten haluat!

– Voit vaikkapa testata eri tyylejä ja listata tyylit bujoon tai vihkoon.

– Muista pukeutua vaatteisiin, joissa sinulla on mukava ja itsevarma olo.

Elina juttelee tietysti murrosiän fyysisistä ja henkisistä muutoksista, transsukupuolisuudesta, naisten kaunistautumismaneereista, ensimmäisten rintsikoiden ostamisesta, kuukautisjutuista, karvoituksesta, gynekäynneistä, näppylöistä ja finneistä, terveellisestä ruuasta, jne jne…

Kirja on todella hyvä. Napsautan heti sille excellent++ arvosanan. Yleensähän entisajan kouluissa ohitettiin arat aiheet kääntämällä sivua kirjassa. Niin se vain  oli. Nyt nuori voi huokaista helpotuksesta, kun tabuina pidetyt jutut voi lukea ihan selkeistä ja helppolukuisista kirjoista.

Toivotanpa kirjan tekijälle menestystä niin palstoillaan kuin tietokirjailijana. Olet kirjallasi auttanut tuhansia nuoria vapautumaan ja pääsemään sinuiksi henkisen ja fyysisen tilanteensa kanssa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen