Elina Saksala/Eero Raittinen: Mies matkallaan, Eero Raittinen, Reuna Kustannus 2020

Holvikirkon laulajan matkassa

Huolella tehty elämänkertakirja

Elina Saksala: Mies matkallaan, Eero Raittinen, Reuna-kustannus 2020

Niinhän se on, että minun mielessäni Eero Raittinen on se iki-ihanan Vanhan holvikirkon laulaja, jossa urkuripoika pääsee revittelemään” fuugia kanttori- isänsä työmaalle.

Jotenkin tuo laulu napsahtaa tajuntaan samalla tavalla kuin vaikkapa Edu Kettusen Lentäjän poika. Isä-poika – suhde, varsinkin positiivinen, antaa lauluissakin elämänvoimaa.

Liian paljon on kirjoiteltu panettelevia kirjoja isistä ja vähätelty suomalaista isää. Mutta asiaan. Raittinen luonnehtii lapsuuttaan:

– Lapsuudenkotiani voisi kuvailla porvarissosialistiseksi. Vanhempieni tausta oli hyvin erilainen ja ikäeroakin heillä oli 24 vuotta. Silti heidän yhteiselonsa oli sopuisaa ja he osasivat pitää hauskaa yhdessä.”…

Kirjan toimittaja käsittelee tarkasti artistimiehen vaiheet. On ollut monenmoisia kokoonpanoja, artistiystäviä, seikkailuja, tyylilajeja, jne… Velipojan, Jussin, maine on kuitenkin ollut pieteetillä sanoen hivenen dominoiva musiikkirintamalla.

Molempia on viety kuin litran mittaa pienemmistä pippaloista isoillekin lavoille. Kumpikin on muistanut viihdyttää myös lapsia lauluillaan, sekä kouluissa, että muissa tilaisuuksissa.

Pitkäaikainen työllistäjä The Boys, oli veljeksille elannon lähde. Välillä oltiin laman kourissa, mutta muuntumiskykyä riitti. Kun veljesten ääni kuppiloissa katosi puheensorinaan, niin palkattiin ”remmiin” kuulu kosketinsoittaja Hillel Tokazier. Johan oli amissioonia ja yleisö innostui ihan tanssahtelemaan.

Kirja on huolella tehty ja kaikki arkistot toimittaja tutki tarkkaan. Kun terveys streikkasi Eerolla ja hän tarvitsi kuntoutusta, paneutui elämänkerran tekijä taustalähteisiin.

Itse olin innoissani tästä kirjasta. Aina kun saan lukea tarinaa ja anekdootteja nuoruuden suosikkilaulajistani, unohtuu aika ja paikka. Niin kävi tämänkin teoksen kohdalla. Aina pulpahtaa esille jotain uutta ja muistoja rikastuttavaa, tästä teoksesta jopa harvinaisen paljon.

Kaikkea hyvää ja terveyden päiviä

vastuuntuntoiselle pitkän linjan muusikolle.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen