Elizabeth ja Philip, Kuninkaallisen avioliiton tarina, Minerva-kustannus 2018

”Onhan tässä seisoskeltu”

Mainio teos kuninkaallisesta avioliitosta

Ingrid Seward: Elizabeth ja Philip, Kuninkaallisen avioliiton tarina, Minerva-kustannus 2018

Kun prinssi Philip jäi eläkkeelle velvollisuuksistaan, hän naureskeli jotenkin tähän tapaan: ” Onhan tässä tullutkin jo seisoskeltua.” Lausahdus kuvastaa hyvin hänen työtään, johon tärkeänä osana kuului seisoa pari-kolme askelta kuningattaren takana juhlallisuuksien aikana.

Kuningatar oli verbaaleilta kyvyiltään vähän vaisumpi kuin sujuvasanainen ja vitsikäskin Philip. Toisaalta asiassa voi olla myös viisautta, koska kuningattaren jokaista sanaa helposti siteerattiin lehdistössä ja virheitä tai sammakoita ei kannattanut päästää suustaan. Kun tuli tieto prinsessa Dianan kuolemasta, tokaisi kuningatar kuitenkin hätääntyneenä lausahduksen, joka on jäänyt monelle mieleen: – Olikohan jarruja käsitelty?

Kirja kertoo epäsäätyisen avioliiton alkuvaiheista ja Philipin, pennittömän hurmurin kyseenalaisesta saksalaistaustasta, perheen ilon ja murheen hetkistä, joissa Philipin rooli oli muutakin kuin seisoskelua. Hän on ollut vahva tuki ja turva kuningattarelle ja sopeutunut kuninkaallisen elämän kiemuroihin mukisematta. Joskus hän on tietysti saanut kuulla, että kollegoilla, jos sitä sanaa voi käyttää kuninkaallisista puolisoista, on elämä ollut helpompaa.

Kirja vilisee anekdootteja ja on siinä mielessä hyvä elämänkerta. Lukijan mielenkiinto säilyy ehdottomasti aivan takakanteen asti. Tietysti kirja on tehty tiettyä kuninkaallista shapluuna käytellen. Vielä riittää kuitenkin aineistoa ja oivallisia kuvatallenteita parin elämästä katseltavaksi. Elizabeth on ollut hyvin dominoiva henkilö myös suvun suhteen aina näihin päiviin asti.

Kuningattaren myötätunto Dianaa kohtaan loppui kuin seinään, kun Panoraman haastattelu tuli televisiosta 20. marraskuuta 1995. Pelkästään Englannissa 15 miljoonaa ihmistä seurasi ohjelmaa, jossa Diana kertoi avioliitossaan olleen kolme ihmistä.”…

Jouko Varonen