Elly Griffiths: Maan alla, Tammi Kustannus

Nyt on tehty todella efektiivinen dekkari

Että sitten joku keittelee ihmisluita

Elly Griffiths: Maan alla, Ruth Galloway -Mysteeri, Tammi Kustannus 2021

Griffiths on semmoinen dekkariwelho, että taikoo juonia jopa melkoisen myyttisesti. Nytkin kaivoskäytävistä löytyy luita, jotka on keittämällä keitetty. Eivät siis ikivanhoja löydännäisiä.

Ja pahankurinen murhaaja iskee juuri laitapuolen kulkijoiden porukoihin. Kun muutama ihmishenki on siirtynyt taivaiden poliisipiiriin, niin johan Ruth pääsee todella vauhtiin tutkimuksissaan. Olisivatko liikkeellä peräti semmoiset sekopäät, jotka uhraavat ihmisiä tai ihan kannibaalit.

Arkeologi Ruth Galloway tietysti innostuu, vaikka kylmä rinki jo puristelee ahteria. Ja lopulta pelottaa, että miten tässä käy itselle ja perheelle, jos asioiden tutkimisesta rangaistaan nirrin niistämisellä.

Onhan sillä Ellyllä tähän sarjaan jo vino pino kirjoja. Ihan tulee mieleen Kalle Päätalo kirjatorneineen. Mutta nyt on kysymyksessä uuden polven dekkari, joka ei noudata perinteistä linjaa vaan sivuaa pimeitä aihepiirejä, joiden tonkimisesta rangaistaan sillä kuuluisalla ikuisuuskutsulla.

Galloway perheineen alkaa myös olla vaaravyöhykkeessä. Eipä se liene aivan tavallista, että dekkarikirjan päähenkilö on arkeologi. Kirjailija Elly vain sattui menemään naimisiin arkeologin kanssa ja sai idean miehensä työasioista.

Aina ei ole suotavaa tonkia wanhoja ja arveluttavia asioita, vaan ne pitäisi jättää sikseen. Mutta semmoista sanaa, kuin luovuttaminen ei Ruth Galloway tunne.

Lastenkirjailinakin tunnettu Griffiths on selkeäsanainen ja niinpä kohderyhmää riittää, kun hän muistaa aina lopussa jättää ”jännitteen päälle” niinkuin tässäkin teoksessa. Johan se uutukainenkin alkaa kohta olla maamme markkinoilla.

Toisaalta pidin siitä, että perinteisen stereotyyppisenkin dekkarin maneereita aletaan vähän ravistella. No, tietysti suosittu kotielämä säilyy tämänkin sarjan sankarin, Ruth Gallowayn eräänä ongelmakenttänä ja kun se alkaa yhdistyä em. rikosvyyhteen niin pipohan se jo kiristyy  suosikkiarkeologilla Ruthilla.

Kiitosta kiitosta vain Elly taas mielenkiintoisesta rikoskeitoksesta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen