Elton John, Mestari, Into-kustannus

Tarkka elämänkerta mestarista

Elton John on nero

Tenho Immonen: Elton John, mestari, Into-kustannus 2018

Elton opiskeli nuorena pianonsoittoa ja hänet pantiin soittamaan jo 4-vuotiaana suvun juhlissa, vaikka poika häpesi tätä. Kuitenkin soittotaito eteni niin pitkälle, että Elton katsoi tulevaisuudenurakseen konserttipianistin työn. Pahaksi onneksi Eltonilta puuttui kuitenkin nuotinlukutaito. Sävelmiä hän kyllä osasi tehdä ja tavanomaisten tähden alkuvaiheiden jälkeen avautui mediajulkisuuskin ja albumit myivät niin hyvin, että yhden albumin tuloilla voi ostaa mahtihuvilan kuningatar Elisabethin naapurista”.

Kirjan tekijä on tehnyt tarkkaa työtä, jopa niin, että kokonaisuus karkaa välillä lukijan käsistä ja musiikintekijöillä, albumeilla,päivämäärillä, laulujen nimillä ja musiikkilalan vaikuttajilla, ym. kyllästetty teksti jo vähän väsyttääkin. Jos kuitenkin tarvitsee tarkkaa tietoa Eltonin vaiheista aina lapsuudesta asti, on tämä kirja oiva lukukokemus.

Anekdoottejakin on. Elton oli temperamenttinen, kuten suuret taiteilijat yleensäkin ja siinähän tulee joskus vaikeuksia, bändikaverit vaihtuvat ja tulevat uudelleen kuvioihin. Mediauutinen oli myös Eltonin päätös tulla ulos ”kaapista”. Hänellä oli kyllä heteroavioliittokin, mutta maltillisen homoparinsa kanssa hänen elämänsä tasaantui.

Uudessa-Seelannissa sattui kärhämä kun Reidiä ja Eltonia haukuskeltiin ”pariksi homppeliksi”. Turpakäräjien jälkeen Auclandin poliisi pidätti sekä Eltonin että Reidin. Heidät kuitenkin vapautettiin takuita vastaan esiintymään 34 000:n fanin yleisölle.

Nykyään, seitsenkymppisenä, Elton on lopettanut maailmankiertueet ja kiertueet kai yleensäkin, mutta levytuotanto on jatkunut. Itselleni on jättänyt muistijäljen Eltonin vaikuttava esiintyminen prinsessa Dianan hautajaisissa laululla Candle in The Wind. Kirja on tarkkaakin tarkempi katalogi Eltonin elämästä ja tuotannosta, jopa rönösyilevä ja vähemmän lukijaystävällinen.

Jouko Varonen