Elvis Presley, legendan elämä 1935 – 1977

Elvis elää

Poika ja unelma

Ray Connolly: Elvis Presley, legendan elämä 1935 – 1977, Minerva kustannus 2017

Elviksen lapsuus oli köyhän perheen elämää. Vaikka Elvis myöhemmin kaunisteli varhaislapsuuttaan, hän joutui kyllä monesti menemään nälkäisenä nukkumaan. Jo nuorena hän innostui mustien musiikista sekä gospelista ja niinpä kun esikoislevy ilmestyi, hänen imagokseen tuli ”valkoihoinen mustan musiikin esittäjä”. Siinä oli vetonaula, jolla tehtiin miljardeja.

Elvis oli antelias, koska hänestä oli kiva nähdä lahjan saajien kasvot. Niinpä hän antoi omaisuuden tytölle, joka vietti ensimmäisen yönsä Elviksen kanssa. Eräälle ystävälleen antamansa talon hän kuittasi sanomalla: ”Et sinä koskaan olisi saanut omaa taloa.”

Kirja aloittaa isän ja äidin silmäterän lapsuusvuosista. Elvis syntyi kaksospoikana, mutta hänen veljensä kuoli synnytyksessä. Veli haudattiin tuntemattomaan paikkaan hautausmaalle ja Elvis yritti myöhemmin tuloksetta saada hautapaikan selville. Hänelle kerrottiin lohduttavasti, että kuolleen kaksoisveljen eloon jäänyt veli saa kaikki hyvät ominaisuudet joita veljellä olisi ollut.

Elvis tunsi itsensä onnettomaksi. Hän sanoi papille, että hänellä on rikkauksia, joista riittäisi loppuelämäksi, mutta hän on maailman onnettomin ihminen. Äidillä oli Elvis-pojalle lääke tähän vaivaan. Hän kehotti poikaansa lukemaan Raamattua: Sieltä löytyy aina joku hyvä ohje.”

Nuoren laulajan taival ei ollut helppo. Jo nuorena Elvis ihannoi laulajia ja elokuvatähtiä ja hän halusi tulla samanlaiseksi. Mutta menestystä ei annettu hänelle kultalautasella, se piti ansaita kovalla työllä. Sen jälkeen kun Sun Recordsin johtaja Phillips ja manageri ”eversti” ottivat ohjat käsiinsä, syntyi Elviksestä legenda ja aikakautensa nuorten nuoruuden valaisija. Mutta esim. ”eversti” käytti Elvistä myös taloudellisesti hyväkseen ja hankki miljarditulot laulajan avulla.

Kirja on seikkaperäinen selonteko Elviksen vaiheista ja uppouduin siihen jopa yön tunteina ja elin nuoren komeetan jos väsyneen pilleristinkin vaiheet kannesta kanteen. Suosittelen kirjaa nuorille musiikin ystäville, koska tarinassa on aina omat opetuksensa, esim. se, että elämästä löytyy ainekset moneen, kun suhtautuu nöyrästi kanssaihmisiin ja pysyy uskollisena unelmilleen.

Jouko Varonen

 

 

Vastaa