Eräänä aamuna heräät onnellisena, Pekka Hämäläinen

Onnellisuuden avaimet

Palautteen laatu on tärkeää

Pekka Hämäläinen: Eräänä aamuna heräät onnellisena, Hyvien ajatusten vastustamaton voima, Minerva – kustannus 2017

Ehkä vakavin puute menneen ajan perheissä oli lapsen alistaminen. Hän ei saanut sitä kunnioitusta, mitä ihmisarvoinen kohtelu edellyttää. En väitä etteivätkö vanhemmat olisi rakastaneet lapsiaan. Varmasti rakastivat omalla tavallaan, mutta lapsen kohtelu oli usein mitätöivää, vähättelevää ja nujertavaa. ” …

Pekka Hämäläinen puuttuu asiaan, josta monelle nyky-aikuiselle on jäänyt traumoja lapsuudesta. Oma äitini piti nuhdesaarnan, kun pyysin voita naapurin ruokapöydässä. Eihän nyt lapsen sovi määräillä vanhempia. Niinpä läksin pöydästä ja juoksin itkien kotiin. Vielä ikäihmisenä on minulla vaikeuksia, esim. ruokaravintoloissa käynnin suhteen.

Monet ihmiset etsivät onnea maailman ääristä, mutta oikea onni löytyy lähempää kuin arvataankaan, nimittäin omasta sisimmästä. Kun mieli väsyy turhan tavoittelusta, voi onni odottaa väsynyttä matkamiestä oman mielen sokkeloissa.

Jotkut sanovat, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Mutta todellinen onni ei ole kiinni ympäristöstä, johon olemme syntyneet. Me voimme valita asenteemme kaikkeen siihen mitä elämä tai ympäristö eteemme tuo. Voimme valita negatiivisen ruikuttamisen tai kaiken hyväksymisen mitä joudumme kokemaan.

Kirja vaikuttaa tosi hyvältä oppaalta. Toki monen muunkin elämänonnen oppaan sivuilta löytyy samoja argumentteja. Jopa kehotetaan kirjoittamaan muistiin onnen hetkien aiheuttajat ja suosimaan näitä asioita arjessa.

Pitää olla myönteinen, suhtautua positiivisesti jopa vihamiehiin, löytää onni vaikka pienestä hiekanjyvästä tai elämän mukanaan tuomista sattumuksista. Yleensä ottaen lapsenmieli on tärkeä avain onneen. Niinpä vielä eläkeikäinen voi innostua lahjoista, joita jouluna jaetaan, jopa odottaa niitä innolla.

Elämässä on oltava rituaaleja, kuten stressitohtori Pertti Pakarinen aikanaan opetti. On oltava iltarituaalit, aamurituaalit, juhlarituaalit, ruokailurituaalit ja vaikkapa nimipäivärituaalit. Omassa perheessäni on tapana hankkia paranemiskukat, jos joku sairastuu. Niistä voi tulla tärkeä positiivisuuden pisara, joka auttaa paranemisessa.

Jouko Varonen